Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Αυξημένους ελέγχους στα τρένα ζητούν εννέα χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στη σκιά της επίθεσης στην υπερταχεία Thalys.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία κρίνουν «αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή ταυτόχρονες και συντονισμένες επιχειρήσεις ελέγχου σε στοχευμένες διαδρομές» 
Την εντατικοποίηση των κοινών περιπολιών και την επέκταση του συστήματος ονομαστικών εισιτηρίων στα διεθνή τρένα μεγάλων αποστάσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην υπερταχεία αμαξοστοιχία Thalys στις 21 Αυγούστου, ζήτησαν οι υπουργοί Μεταφορών και Εσωτερικών εννέα ευρωπαϊκών χωρών, σε συνάντησή του το Σάββατο, στο Παρίσι. 

Τα μέτρα αυτά είναι μεταξύ των προτάσεων που καταγράφονται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί, οι οποίοι ζήτησαν επιπροσθέτως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα πυροβόλα όπλα. Παράλληλα, κάλεσαν τις υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνουν τη συνεργασία τους.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία κρίνουν «αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή ταυτόχρονες και συντονισμένες επιχειρήσεις ελέγχου σε στοχευμένες διαδρομές», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν έχουν καταργήσει τα φυσικά σύνορα και η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων απαγορεύει την επανεισαγωγή συστηματικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών. Στις 21 Αυγούστου, στο σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, ο Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, 25 ετών, επιβιβάστηκε σε μια αμαξοστοιχία Thalys που είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ με προορισμό το Παρίσι. Ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι, ένα πιστόλι, 270 σφαίρες, ένα κοπίδι και ένα μπουκάλι βενζίνη.

Ο νεαρός, που ήταν γνωστός για τις ριζοσπαστικές θέσεις του, παρακολούθησε ένα βίντεο με τζιχαντιστικές προσευχές πριν εξαπολύσει την επίθεσή του. Η έγκαιρη παρέμβαση των επιβατών, κυρίως τριών Αμερικανών φίλων που έκαναν τις διακοπές τους στην Ευρώπη, απέτρεψε την τραγωδία.

Ο Ελ Χαζάνι κατηγορείται για απόπειρες δολοφονίας στο πλαίσιο τρομοκρατικής επιχείρησης. Τέσσερις από τους επιβάτες που τον συνέλαβαν παρασημοφορήθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι όποιες εισηγήσεις της συνόδου θα εξεταστούν πρώτα από την αρμόδια για ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας στις 11 Σεπτεμβρίου, και εν συνεχεία από τους Ευρωπαίους υπουργούς Μεταφορών που συναντώνται στις 7-8 Οκτωβρίου.

Πηγή: in.gr