Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Παρασημοφορήθηκαν από τον γάλλο πρόεδρο οι «ήρωες του τρένου»














Ο Ολάντ (κέντρο) κατά την τελετή στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο για τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες και τον 62χρονο Βρετανό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής παρασημοφόρησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες και τον Βρετανό, που σταμάτησαν έγκαιρα τον ένοπλο στο τρένο της Thalys προς Παρίσι. 

Ο ένοπλος, ο 26χρονος μαροκινός Αγιούμπ ελ Χαζάνι, βρίσκεται υπό κράτηση και ανακρίνεται, υποστηρίζοντας πως ήθελε να ληστέψει το τρένο κι όχι να πραγματοποιήσει επίθεση.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Ολάντ υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον (ελληνοαμερικανό) Άλεκ Σκαρλάτος, τον Σπένσερ Στόουν και τον Άντονι Σάντλερ, τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε διακοπές και σταμάτησαν τον ένοπλο.

Μαζί τους βρισκόταν και ο 62χρονος βρετανός Κρις Νόρμαν, που επίσης βοήθησε στο να εξουδετερωθεί ο ένοπλος. Και οι τέσσερις παρασημοφορήθηκαν από τον γάλλο πρόεδρο. 

Την ίδια ώρα, ο Χαζάνι κρατείται έξω από το Παρίσι και ανακρίνεται. Η συνήγορός του ανέφερε πως ο ίδιος είναι «αποσβολωμένος» που οι Αρχές τον θεωρούν εξτρεμιστή ισλαμιστή και υποστηρίζει ότι το κίνητρό του ήταν η ληστεία επειδή πεινούσε. 

Οι γαλλικές και ισπανικές πηγές που ερευνούν την υπόθεση ανέφερεαν πως ο Χαζάνι, ήταν «γνωστός» στις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 

Σύμφωνα με την συνήγορό του, ο ελ Χαζάνι, βρήκε το Καλάσνικοφ που είχε μαζί του σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών, όπου κοιμόταν συνήθως.

Πηγή: in.gr