Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Αυξήσεις έως 72 ευρώ σε όσους αποχωρήσουν μέχρι 30 Αυγούστου.

«Μνημόνιο-Gate» τη νύχτα που ψήφιζαν τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392 ευρώ

Αυξήσεις ως 72 ευρώ στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα… προλάβουν να αποχωρήσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου προβλέπει το νέο Μνημόνιο με διάταξη που άλλαξε το αρχικό νομοσχέδιο την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή!
Το «μνημόνιο-gate» έγινε με «νομοτεχνική λαθροχειρία» τροποποιώντας ειδικά για το Δημόσιο το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους οι οποίοι αποχωρούν από την 1η/1/2015. Ενώ λοιπόν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει την καταβολή βασικής και αναλογικής σύνταξης που φέρνει μικρές μειώσεις για το διάστημα της εργασίας τους από το 2011 και μετά, στο Δημόσιο αυτός ο κανόνας άλλαξε την ώρα που γραφόταν το τελικό κείμενο του νόμου 4336/15 και η διατύπωση είναι διαφορετική από αυτή που προέβλεπε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο!

Η αλχημεία που έγινε ως προς το διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα προλάβουν να καταθέσουν οριστική παραίτηση ως τις 30 Αυγούστου πρόκειται να διορθωθεί όμως μετά τις εκλογές! Ηδη, όπως πληροφορείται ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, στις επισημάνσεις που ετοιμάζουν για την εφαρμογή των νέων ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, πρόκειται να συμπεριλάβουν και παρατηρήσεις για την «αδικία» που δημιουργεί εις βάρος των υπαλλήλων αυτή η προνομιακή μεταχείριση όσων προλάβουν να φύγουν μέχρι τις 30/8/2015. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει νέα τροποποίηση του νόμου ώστε να αντιμετωπίζονται με ενιαίους όρους ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης όσοι αποχωρούν από 1ης/1/2015 και μετά, και σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν βγουν συντάξεις με… αυξήσεις, θα ζητηθούν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά αφού γίνουν οι εκλογές!

Η αλλαγή που έγινε δίνει τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου να πάρουν σύνταξη με το παλιό σύστημα, δηλαδή χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού, και επιπλέον να πάρουν και την αναλογία από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που καταβάλλεται για όσους αποχωρούν από το 2015 και μετά! 

Πρακτικά, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη στον ψηφισμένο πλέον νόμο, από το νέο τρόπο υπολογισμού και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι 30/8/2015 θα ισχύσει μόνον το κομμάτι της βασικής σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσό δεν θα υπολογιστεί με τους συντελεστές της αναλογικής σύνταξης, αλλά θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα, χωρίς καμία αλλαγή! 

Ετσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο θα έχει το εξής παράδοξο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν από το Γενικό Λογιστήριο: Υπάλληλος που αποχώρησε το 2014 με 25 έτη πήρε σύνταξη 740 ευρώ, ενώ υπάλληλος που θα αποχωρήσει από 1ης/1/2015 μέχρι 30/8/2015, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, θα πάρει 740 ευρώ+72 ευρώ που είναι η αναλογία από τη βασική σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη από το 2011 ως το 2015! Αν όμως αποχωρήσει μετά τις 30/8/2015, τότε θα έχει την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού και θα πάρει τη σύνταξη με τον παλιό τρόπο αλλά μόνο για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2010, ενώ η υπηρεσία από το 2011 μέχρι τη συνταξιοδότησή του θα υπολογιστεί διαφορετικά, με μειωμένους συντελεστές, και στο τελικό ποσό θα έχει και τη βασική των 72 ευρώ! Αν είχε 35 έτη θα έπαιρνε τη σύνταξη με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και επιπλέον 51 ευρώ «αύξηση» από τη βασική σύνταξη!

Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι στην κυβέρνηση της… Αριστεράς ζυγίζουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το Μνημόνιο με δυο μέτρα και δυο σταθμά, προκαλώντας αδικίες ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων εις βάρος των ασφαλισμένων αλλά ακόμη και ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς όσοι αποχωρήσουν μετά τις 30/8/2015 θα πάρουν λιγότερα σε σχέση με όσους προλάβουν να φύγουν μέχρι τις 30/8/2015! 

Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη καθώς την ώρα που «περνούσαν» στο νόμο την ευνοϊκή διάταξη για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, σε άλλο άρθρο προέβλεπαν την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 67ο έτος και τη χορήγηση μόνον της σύνταξης που αναλογεί μόνο στις εισφορές τους, ακόμη και αν είναι πιο κάτω και από την κατώτατη σύνταξη. Αμεσα, δε, με τη δημοσίευση του νόμου, η νέα κατώτατη σύνταξη μειώθηκε στα 392,7 ευρώ για όσους αποχωρούν από την 1η/1/2015 και μετά, κατ’ εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 3863/10, γνωστός ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. 

Η φωτογραφική διάταξη βρίσκεται στην παράγραφο στ’ του άρθρου 1 του ν. 4336/15 όπου τροποποιείται το άρθρο 4 του ν. 3865/10 που αναφέρεται στην αναλογική σύνταξη που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν από 1ης/1/2015. Με τη νέα διατύπωση λοιπόν αναφέρεται ότι την αναλογική σύνταξη από το νέο τρόπο υπολογισμού δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31.12.2010 και έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 30.8.2015 και μετά…». Στην πράξη θα επηρεαστούν και θα έχουν περικοπές μόνον όσοι αποχωρούν από 1ης/9/2015! Ενώ, για όλα τα άλλα Ταμεία, επηρεάζονται ανεξαιρέτως όλοι όσοι αποχώρησαν με σύνταξη από 1ης/1/2015 και θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τυχόν επιπλέον ποσά που πήραν καθώς, μέχρι το νέο νόμο, οι συντάξεις τους υπολογίστηκαν με το παλιό και ευνοϊκότερο σύστημα. 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com/