Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Νέα ερώτηση στην βουλή κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος για την σύμβαση της σήραγγας Όθρυος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Νικος Νικολοπουλος σιδηροδρομικα νεαΕπίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με θέμα την σύμβαση 470/21-4-2007 για την κατασκευή της σήραγγας του Όθρυος, κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας, Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος, στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στις επανειλημμένες Ερωτήσεις & Α.Κ.Ε που κατέθεσε τις προηγούμενες Κοινοβουλευτικές Συνόδους της Βουλής για το παραπάνω θέμα, κατήγγειλε τους προηγούμενους υπουργούς τριών(3) διαδοχικά Κυβερνήσεων(Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά) ότι κατέφυγαν, «κατά παραγγελία» των «εθνικών εργολάβων»,  σε πέντε (5) νομοθετικές πρωτοβουλίες, «Κουτσονόμους» δηλαδή, προκειμένου να συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της σύμβασης 470/2007 της σήραγγας της Όθρυος της ΕΡΓΟΣΕ και να "ξεπλύνουν" τα  κακουργηματικού χαρακτήρα εγκλήματα Κρατικών Λειτουργών και των υπευθύνων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα.

Ο κ. Νικολόπουλος, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σπίρτζη, είπε:
«Εσείς, μια και προέρχεστε από αυτόν τον κλάδο, ξέρετε πολύ καλά -και γι’ αυτό δεν θα έχετε καμιά απολογία- τι θα γίνει αν αφήσετε αυτό το σκάνδαλο να εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά και όλους εμάς που ερχόμαστε και κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχουμε ως παράσημα τις αγωγές και τις μηνύσεις και τις απειλές αυτών. Δεν έχει κινηθεί ποτέ ούτε η Πρόεδρος της Βουλής ούτε η Κυβέρνηση στις επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει εδώ και από άλλους συναδέλφους και από εμένα».
 Ο κ. Νικολόπουλος είπε ακόμη, ότι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης,  με μια «ΕΚΘΕΣΗ» του – καταπέλτη επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες και έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών και στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών για τον πειθαρχικό έλεγχο των Διοικητικών και Υπηρεσιακών Οργάνων της ΕΡΓΟΣΕ. Όμως, ενώ η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της, ασκώντας ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των υπευθύνων τόσο της ΕΡΓΟΣΕ, όσο και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ,  οι αρμόδιοι κατά σειρά υπουργοί Μεταφορών, όχι μόνο δεν προέβησαν σε κανένα πειθαρχικό έλεγχο των επίορκων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά τους διατήρησαν μέχρι σήμερα στις νευραλγικές για τα συμφέροντα των «εθνικών εργολάβων» θέσεις τους!!!
«Είναι δυνατό τα ίδια υπηρεσιακά πρόσωπα που κατηγορούνται -όχι από εμάς, όχι από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατηγορούνται κανονικά- να μην έχουν πάει πειθαρχικό, να είναι στις θέσεις τους, να υπογράφουν;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος.
Και συνέχισε ο κ. Νικολόπουλος:
Κύριε Σπίρτζη, την επόμενη φορά που θα τους έχετε εκεί, εγώ θα λέω: «Με συγχωρείτε πολύ, δεν μπορεί να μην το ξέρατε. Δεν γίνεται!» Καλά οι προκάτοχοί σας, λοιπόν. Είπαμε «εντάξει», πήραν την απάντησή τους.
Μας λύθηκε η απορία για το πώς βρισκόντουσαν στις θέσεις των Υπουργών. Έλεγα εγώ τόσα χρόνια: «Ρε, πώς βρέθηκε ο τάδε Υπουργός Δημοσίων Έργων;»
Αγαπητέ μου, κύριε Πρόεδρε, κύριε Νικήτα, το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε εκείνος ο Υπουργός, ο εκ μεταγραφής στην παράταξη, ήταν να καθαρίσει αυτή την υπόθεση. Άκου να δεις! Όλα τα αντισυμβατικά και τα αμαρτωλά τα έφερε εδώ και τα βάφτισε στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» και έτσι ό,τι αιρέσεις υπήρχαν τις έκανε νόμο του κράτους. Νόμος του κράτους οι συμβάσεις του Μπόμπολα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σπίρτζης ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του:
«Δεν θα προβώ σε απάντηση, αξιολόγηση ή αξιολογική κρίση των νομοθετημάτων προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως μου ζητάτε, γιατί θεωρώ ότι η απάντηση δόθηκε στις προηγούμενες εκλογές και δίνεται καθημερινά από τους πολίτες στις μάχες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού απέναντι στην αδιαφάνεια, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, απέναντι στις πολιτικές κοινωνικής αποδόμησης και των κοινωνικών αδικιών που ζήσαμε. Αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευθώ είναι ότι σε νομοθέτημα που θα δοθεί δημόσια για διαβούλευση σε λίγες μέρες θα σταματήσει η αδιαφάνεια στον χώρο των έργων, δηλαδή στους προϋπολογισμούς, στις συμβάσεις, στις πληρωμές λογαριασμών, στους συμβούλους, στους αναδόχους, στο χρονοδιάγραμμα, στους επιβλέποντες, σε όλα.».
Ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα που είχε ζητήσει με τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις ο κ. Νικολόπουλος και δεν του δόθηκαν ποτέ με διάφορα προσχήματα από τους προηγούμενους υπουργούς. Ο κ. Νικολόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτό το θέμα, λέγοντας τα εξής:
«Επειδή γνωριζόμαστε, κύριε Πρόεδρε -γιατί κάποιους ανθρώπους τους ξέρετε πολύ καλά και εσείς, κύριε Πρόεδρε, και εγώ, γιατί είμαστε από την ίδια πολιτική μήτρα- λέω, λοιπόν ότι ο Δημήτρης Καραπάνος, Διοικητής του ΟΣΕ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Πρόεδρος των εργαζομένων και ο Μάνος Παναγιώτου, που έφτασε να γίνει Γενικός Διευθυντής, έχουν μπει χρόνια σε αυτόν τον αγώνα κατά της διαφθοράς, στο πάρτι που γίνεται εκεί. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Κατηγορούμενοι, μηνύσεις, αγωγές! Γιατί πήγαιναν και κατέθεταν; Γι’ αυτό αναφέρω τα ονόματά τους τώρα. Γιατί μου έδωσε το δικαίωμα.
Και τι ζητούσαμε; Βάζω τώρα το όνομά μου, γιατί εγώ ερχόμουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έφερνα τα χαρτιά. Και έλεγαν, κύριε Πρόεδρε, ότι χρειάζεται ένα τρίκυκλο. Και λέγαμε ότι θα φέρουμε εμείς και το τρίκυκλο. Και διάφορες δικαιολογίες χρόνια πολλά τώρα. Έφτασαν δε στο σημείο, επειδή τόλμησε η δικαστίνα να καταλήξει κάπου, να πουν «αυτά κάτι μας θυμίζουν». Είναι σαν και αυτά που λένε αυτοί οι περίεργοι τύποι, οι εμμονικοί εκεί πέρα. Ακούστε! Και διατάσσεται ΕΔΕ.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, κλείνοντας σας λέω ότι εγώ ξέρω τι κάνατε σήμερα και το λέω έτσι τόσο απλά, για να το ακούσουν και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Δώσατε όλο το υλικό εκείνο που οφείλατε να δώσετε, αλλά δεν το έκαναν οι άλλοι. Πάντως δείχνετε να μην θέλετε να βάλετε τους συγγενείς σας ή τους συγχωριανούς σας -τον Μπάμπη, τον Παναθηναϊκάκια- για να ελέγχουν αυτές τις υποθέσεις. Και αυτό έχει σημασία. 
Ο κ. Νικολόπουλος, κλείνοντας τη συζήτηση, ρώτησε ξανά τον κ. Σπίρτζη αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι επίορκοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, «που βάζουν «χρυσές» υπογραφές, υπογραφάρες στις συμβασιάρες και ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον τους», οπότε  ο Προεδρεύων της Συνεδρίασης της Βουλής  κ. Νικήτας Κακλαμάνης είπε στον κ. Νικολόπουλο τα εξής:
«Έδωσε απάντηση. Είπε ότι θα επιληφθεί η νέα διοίκηση. Σας ζητάει μια μικρή ανοχή. Είναι μόνο δεκαπέντε μέρες που ανέλαβαν. Εξάλλου, εδώ είμαστε. Είστε ικανός σ’ ένα μήνα να ξαναφέρετε ερώτηση»