Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πόροι 500 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση έργων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».


Μεταξύ άλλων, δίνεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής «Εγνατία», η οποία θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στις εμπορευματικές μεταφορές, συνδέοντας την Ευρώπη (μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας) με την Ανατολή.
Τη χρηματοδότηση μίας σειράς έργων, ιδίως στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών ενέκρινε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), μέσω της εκταμίευσης πόρων 500 εκ. ευρώ.
Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομίας, με τη χρηματοδότηση, θα υλοποιηθούν σημαντικά τμήματα υποδομών των Μεταφορών στη χώρα μας, κυρίως κατά μήκος του ελληνικού ενδιαφέροντος Διαδρόμου Orient/East Med, όπως είναι τα δύο σιδηροδρομικά έργα που αφορούν στο τμήμα «Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός» και το τμήμα του άξονα Αθήνα-Πάτρα «Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος».
Επίσης, θα ολοκληρωθούν μελέτες για έργα που έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενισχύοντας τη συνέργεια μεταξύ των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων.
Μεταξύ άλλων, δίνεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής «Εγνατία», η οποία θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στις εμπορευματικές μεταφορές, συνδέοντας την Ευρώπη (μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας) με την Ανατολή.
Τέλος, χρηματοδοτούνται έργα τα οποία αφορούν σε συστήματα Αεροναυτιλίας (SESAR), Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ITS) και ανάπτυξη Θαλασσίων Αρτηριών (MoS) με τη χρήση LNG, όπου φορείς της χώρας συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με πολλά άλλα κράτη-μέλη.
Ο μηχανισμός CEF ενισχύει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκτεταμένη και στοχευμένη επένδυση στις υποδομές Μεταφορών, με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας από τον CEF αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 794,4 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας για τη χώρα μας κοινοτικούς πόρους ύψους 538,1 εκατ. ευρώ επιπλέον των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι σχετικές αποφάσεις θα υπογραφούν εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκταμιευθούν οι σχετικές προκαταβολές.

Πηγή: naftemporiki.gr