Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Στο φως θαύμα της αρχαίας τεχνολογίας, εξαιτίας των έργων του μετρό στο Πειραιά.


 Τα πηγάδια ήταν ρηχά, κρήνες δεν υπήρχαν, υδραγωγείο δεν είχε ακόμα κατασκευαστεί. Ετσι, ο αρχαίος Πειραιάς υδροδοτήθηκε με ένα πυκνό σύστημα δεξαμενών, που τώρα βρίσκουν οι αρχαιολόγοι σε πολλά οικόπεδα.
Περισσότερες από 600 δεξαμενές και φρέατα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τα ευρήματα πολλαπλασιάστηκαν με τις σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν για την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό (Χαϊδάρι - Πειραιάς).
 «Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση» ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οπως τόνισαν οι διοργανωτές, τα έργα ύδρευσης που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ανασκαφών, «αποτελούν αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Περιλαμβάνουν φρέατα, υπόγειες δεξαμενές, ενωτικές σήραγγες και υδραγωγείο». 
  Σύμφωνα με όσα είπε η αρμόδια έφορος αρχαιοτήτων Στέλλα Χρυσουλάκη, η συνολική έκταση που έχει ελεγχθεί αρχαιολογικά μέχρι σήμερα προσεγγίζει τα 25.000 τ.μ., ενώ σωστικές ανασκαφικές έρευνες έχουν διενεργηθεί σε συνολική επιφάνεια 7.000 τ.μ.
Σήραγγες από το αρχαίο υδρευτικό σύστημα στον Πειραιά
 Μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση ανασκαφές στην πόλη του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα 25 μηνών στον χώρο κατασκευής του Σταθμού Δημοτικό Θέατρο.
 Ενδεικτικά είναι και όσα ανέφεραν στην ομιλία τους οι Π. Κουτής και Αιμ. Μπεντερμάχερ - Γερούσης: κατά τη διάρκεια του έργου εντοπίστηκαν συνολικά 115 κατασκευές σχετιζόμενες με το αρχαίο υδρευτικό σύστημα, 43 πηγάδια και φρέατα, 34 δεξαμενές, 32 σήραγγες και 6 φρεάτια. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη συνεχή προσπάθεια των κατοίκων της πόλης για την εξασφάλιση του αναγκαίου πόσιμου νερού.
 Όπως λέει στο «Έθνος» η κ. Χρυσουλάκη, το μεγαλύτερο τμήμα των αρχαιολογικών ανασκαφών για το μετρό έχει ολοκληρωθεί. Ερευνες γίνονται μόνο στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου, όπου βρίσκουν και πάλι κατάλοιπα του αρχαίου συστήματος ύδρευσης, αλλά και τοίχους οικιών. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι η κατασκευή του σταθμού στο παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, στο λιμάνι. Και εκεί θα χρειαστεί να γίνουν ανασκαφές, όπως εκτιμά.
 Τρεις από τις αρχαίες δεξαμενές θα αποτελέσουν τον πυρήνα μίας έκθεσης στον μοναδικό σταθμό του Μετρό που θα φιλοξενεί αρχαία σε θεματικό σύνολο, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου. Η έκθεση θα πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό και με βίντεο που θα δείχνει πώς λειτουργούσαν όλα κατά την αρχαία εποχή, πώς ξεδιψούσαν δηλαδή οι αρχαίοι Πειραιώτες.
 Μέσα στο φθινόπωρο, το κοινό θα μπορεί να δει τα ευρήματα των ανασκαφών για το μετρό του Πειραιά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Αστικές Πύλες. Στο ισόγειο του ακινήτου που έχει εξασφαλιστεί και διαμορφώνεται τώρα από την Αττικό Μετρό, θα γίνεται η συντήρηση των ευρημάτων.
 Το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί με φωτογραφίες και βίντεο και ταυτοχρόνως να παρατηρεί πώς γίνονται οι εργασίες συντήρησης. Οταν ολοκληρωθούν όλες οι ανασκαφές, στον χώρο θα λειτουργήσει μόνιμη έκθεση ευρημάτων.
 Η κ. Χρυσουλάκη σημειώνει πως θα γίνουν και ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα με ζωντάνια, ώστε τα παιδιά να κατανοούν τι γίνεται σε μια ανασκαφή και πώς συντηρούνται τα ευρήματα. Ο μεγαλύτερος όγκος των ευρημάτων των ανασκαφών του έργου αποτελείται από πήλινα αντικείμενα, τμήματα αγγείων και κεράμων στέγασης.
 Υπάρχουν επίσης νομίσματα, εργαλεία, αρχιτεκτονικά μέλη, σπάνια ευρήματα από ξύλο, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, πυρήνες ελιάς και σταφυλιών, αποξηραμένα σύκα. Επίσης, βρέθηκαν τμήματα από έντομα (εξωσκελετοί σκαθαριών), καθώς και τμήματα σχοινιών. Δεν λείπουν και τα ξύλινα κατάλοιπα οικοσκευής (τμήματα επίπλων, στοιχεία στέγασης, πόρτα).

Συντάκτης: Αγγελική Κώττη
Πηγή: ethnos.gr