Η Χέντι Μπομ είχε μόλις κλείσει τα 16 της χρόνια τον Μάιο του 1944, όταν οι ναζί τη στοίβαξαν με τους γονείς της σε ένα φορτηγό τρένο μεταφοράς ζώων και την εκτόπισαν από την Ουγγαρία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Επειτα από τρία μερόνυχτα στο σκοτάδι, όρθια στο κλειστό, γεμάτο κόσμο βαγόνι, οι πόρτες άνοιξαν και αποκαλύφθηκε μπροστά της αυτό που σήμερα η ίδια αποκαλεί Κόλαση.
Ενας από τους μαυροντυμένους άνδρες στη ράμπα επιλογής των κρατουμένων ήταν ο υπαξιωματικός των Ες Ες, Οσκαρ Γκρένινγκ. Σήμερα ο Γκρένινγκ είναι 93 ετών, θα δικαστεί από το δικαστήριο της Λένμπεργκ ως συνεργός σε 300.000 δολοφονίες, ανάμεσα στις οποίες αυτή των γονιών της, που πέθαναν στους θαλάμους αερίων μόλις έφτασαν στο Αουσβιτς.
Όπως μεταδίδει το AP, η δίκη του Γκρένινγκ είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει τη νομική προσέγγιση που επιχειρήθηκε στη δίκη του Τζον Ντέμιανιουκ, φρουρού στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οποιοσδήποτε θήτευσε ως φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης υπήρξε συνεργός στις δολοφονίες που διεπράχθησαν εκεί ακόμα και αν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή του σε θάνατο συγκεκριμένου ατόμου.
Η Μπομ, 86 ετών σήμερα, κάτοικος Τορόντο, θα καταθέσει ως μάρτυρας για την εμπειρία της στο Αουσβιτς, παρότι η ίδια δεν θυμάται τον κατηγορούμενο. Είναι μία από τους 60 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ή τους συγγενείς τους από ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ και αλλού, οι οποίοι είναι ενάγοντες της δίκης, όπως επιτρέπει η γερμανική νομοθεσία. Η αλήθεια είναι ότι ο Γκρένινγκ παραδέχθηκε ότι υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο Αουσβιτς, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε οποιοδήποτε έγκλημα, παρότι θυμάται τις σκληρές σκηνές που περιγράφουν οι επιζήσαντες.
Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, επιθυμεί να καταθέσει προκειμένου να δώσει μία απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. «Θέλω να τους πω ότι είδα με τα μάτια μου τα κρεματόρια, τους λάκκους της καύσης των νεκρών και να τους διαβεβαιώσω ότι συνέβησαν τρομερές κτηνωδίες. Ημουν εκεί».
Ο Γκρένινγκ κατηγορείται ότι βοήθησε στη λειτουργία του στρατοπέδου, κατά την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου 1944, όταν εκτοπίστηκαν εκεί 425.000 Ούγγροι Εβραίοι εκ των οποίων οι 300.000 κατέληξαν άμεσα στους θαλάμους αερίων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Γκρένινγκ ήταν επιφορτισμένος με τη συγκέντρωση των χρημάτων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, λόγος για τον οποίο είχε ονομαστεί και «λογιστής του Αουσβιτς».
Η αναγνώριση της θητείας του στο στρατόπεδο μπορεί να του κοστίσει φυλάκιση 15 ετών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «βοήθησε το ναζιστικό καθεστώς να δρέψει κέρδη και στήριξε τις συστηματικές δολοφονίες».
Πηγή: voria.gr