Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Gazprom και του αργεντινού ενεργειακού κολοσσού YPF υπογράφηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες με τον ρώσο ομόλογό της Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μεταξύ άλλων, η Ρωσία -μέσω της Rosatom- θα βοηθήσει στην κατασκευή του 6ου πυρηνικού σταθμού της Αργεντινής.
Η Gazprom εξετάζει τη δυνατότητα από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ενώ μια άλλη εταιρεία -η Uralmash- επιθυμεί συνεργασία με αργεντινούς επιχειρηματίες για παραγωγή πετρελαϊκού εξοπλισμού.
Η πρόεδρος συναντήθηκε επίσης και με Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι -όπως γράφει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα La Nacion- εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στην οικονομία της χώρας. Η ίδια πάντως τούς έδωσε διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για τις επενδύσεις τους, αναφερόμενη μάλιστα στη συμφωνία της YPF με την αμερικανική εταιρεία Chevron για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Vaca Muerta στην κεντρική Αργεντινή.
H Vaca Muerta (νεκρή αγελάδα) είναι το μεγάλο φιλέτο στην περίπτωση της πλούσιας σε φυσικούς πόρους Αργεντινής. Πρόκειται για μια περιοχή στα κεντρικά της χώρας, όπου κρύβονται εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου (τα δεύτερα πλουσιότερα στον κόσμο) και πετρελαίου (tight oil).
Αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και με ανοικτή ακόμα την αντιπαράθεση με τα κερδοσκοπικά funds, η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες έχει εδώ και αρκετά χρόνια στραφεί στην Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την οικονομία της, αλλά και επενδύσεις.
Τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε το Μπουένος Αϊρες ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος άνοιξε το πορτοφόλι του: Το Πεκίνο χορήγησε πιστώσεις 4,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων, ενώ άλλα 2,5 δισ. δολάρια θα δοθούν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ακόμα μεγαλύτερη σημασία για το Μπουένος Αϊρες είχε η συμφωνία για την «τόνωση» των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα έχουν πέσει στα 30 δισ. δολάρια. Συνολικά υπεγράφησαν 20 διμερείς συμφωνίες.
Τότε, η Κριστίνα Φερνάντες είχε τονίσει τη σημασία που έχει για τη χώρα της η σχέση με την Κίνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και στο deal για τα συναλλαγματικά αποθέματα.
«Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία ύψους 11 δισ. δολαρίων, ώστε να εμπεδωθεί η σταθερότητα των επιτοκίων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που δεχόμαστε επιθέσεις από κερδοσκόπους που κρύβουν χρήμα για να ξαναφέρουν την οικονομική αστάθεια στον κόσμο» τόνισε η Κριστίνα Φερνάντες.
Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι πώς θα πορευθεί η χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες. Η ίδια η πρόεδρος ολοκληρώνει και τη δεύτερη θητεία της και αποχωρεί.
Σε περίπτωση που στις εκλογές επικρατήσει ο υποψήφιος του δεξιού PRO, Μαουρίσιο Μάκρι (νυν κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες και ορκισμένος εχθρός της Φερνάντες), η Αργεντινή ενδέχεται να ακολουθήσει έναν πολύ πιο «δυτικό» προσανατολισμό στις οικονομικές της σχέσεις.
Συντάκτης: Απόστολος Ρουμπάνης
Πηγή: in.gr