«Δεν πρόκειται να βάλουμε σε διακινδύνευση έστω και ένα ευρώ από τις συντάξεις» επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης όταν σήμερα στη Βουλή, ο προκάτοχός του, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, είπε πως για πρώτη φορά υπάρχει αβεβαιότητα καταβολής των συντάξεων.
Ο κ. Στρατούλης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στον προσανατολισμό της κατάργηση κοινωνικών πόρων, αντίθετα, μελετά την αποκατάσταση κάποιων που είχαν καταργηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για το ενδεχόμενο ενοποίησης ταμείων θα προηγηθεί αναλογιστική μελέτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ισοπέδωση δικαιωμάτων προς τα κάτω. Όσο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, το γενικό πλαίσιο είναι πως «θα κοπούν μαχαίρι» μόνο ακραίες καταστάσεις, όπως εκείνες που δημιουργήθηκαν με εθελούσιες σε τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
Αποκατάσταση κοινωνικών πόρων
Ο υπουργός είπε ότι δεν εντάσσεται στον προσανατολισμό της κυβέρνησης η κατάργηση κοινωνικών πόρων και γι' αυτό κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει.
Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι «οι πιέσεις των δανειστών αναφέρονται στο Ταμείο Νομικών και στο αγγελιόσημο», αλλά «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν αυτοί οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι». Μάλιστα, επικαλέστηκε στο σημείο αυτό μελέτη που δείχνει ότι η κατάργηση, την περίοδο των Μνημονίων, 42 λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», κυρίως από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, «έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία με αποκορύφωμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο αν δεν αποκατασταθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός πόρος», το 3% επί των προμηθειών του δημοσίου, θα οδηγηθούν οι δικαιούχοι σε μειώσεις 60% έως 80%».
«Γι' αυτό, όχι απλώς δεν θα καταργήσουμε, αλλά είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης των κοινωνικών πόρων που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ενοποιήσεις Ταμείων
Για το ζήτημα της ενοποίησης Ταμείων, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Στρατούλης ενημέρωσε ότι θα συγκροτηθεί μια αξιόπιστη και φερέγγυα επιτροπή που θα μελετήσει κατ' αρχάς αν και τι απέδωσαν οι ενοποιήσεις που έγιναν.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενοποιήσεις, θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, θα προηγηθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν με κατεδάφιση, με ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Όσον αφορά στο ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Στρατούλης μίλησε για νεοφιλελεύθερη εμμονή της ευρωζώνης και των εταίρων με το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο σημείο αυτό ωστόσο, υπενθύμισε ότι με βάση τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ», μόνο το 11% των συντάξεων γήρατος είναι πρόωρες.
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε και δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα δικαιώματα εργαζομένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευτικών και όσων είχαν μπει στη σύνταξη πριν από το 1983. Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι, ακραίες καταστάσεις όπως ήταν αυτές που δημιουργήθηκαν από τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ με εθελούσιες εξόδους, οι οποίες οδήγησαν σε μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές τις περιπτώσεις και τις πρακτικές θα τις κόψουμε μαχαίρι» είπε ο κ. Στρατούλης.
Ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις που από φέτος θα οδηγούσαν σε μείωση των κύριων συντάξεων, δεν θα περιοριστούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ενώ με συνέπεια θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης την οποία θα πάρουν οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ-ΑΠΕ