Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πολιτική λύση ζητάει ο Μπουτάρης, για το μετρό Θεσσαλονίκης.

  Πολιτική λύση για το πολύπαθο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί για το θέμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
  Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αναζήτηση λύσεων για τη συνέχιση του έργου αναβλήθηκε, μετά από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη, λόγω των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Θα ήταν άδικο να γίνει μια συζήτηση χωρίς την παρουσία όλων των βουλευτών της πόλης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα καθώς και να προσέλθουν εκπρόσωποι από την Άττικό Μετρό και την Κοινοπραξία. Υπενθυμίζεται ότι απόψε θα συνεδριάση η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τη σύμβαση. Με την αναβολή της συζήτησης συμφώνησαν και οι άλλοι δύο βουλευτές που παρευρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος και από το Ποτάμι η Χριστίνα Ταχιάου.
  Αρχικά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση, καθώς είχαν ήδη προσέλθει ήδη στο δήμο οι φορείς της πόλης. Τελικά αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση και να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι.
  Κατά τη σύντομη παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «το θέμα είναι πολιτικό, πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση ότι το μετρό πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο». «Πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση σε κάτι συγκεκριμένο, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση. Ο δήμος δεν μετέχει πουθενά, δεν έχει νόημα να συζητάμε ποιος φταίει ποιος δε φτάει και τι έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι να αντιληφθεί η κυβέρνηση πως αν δεν λυθεί το θέμα των χρημάτων και πως αν δε οριστικοποιηθεί η κατάσταση με το θέμα της μελετοκατασκευής, δε θα γίνει ποτέ το μετρό και θα κοστίσει πολλαπλά λεφτά. Οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας είναι 560 εκατ. ευρώ, ποιος θα το λύσει το θέμα ο δήμος Θεσσαλονίκης; Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, το κράτος υπέγραψε τη σύμβαση» υποστήριξε, ζητώντας λύση και στο θέμα των χρημάτων.
  Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, «δεν είναι ο δήμος ο κύριος του έργου αλλά υφίσταται όλη την ταλαιπωρία. Να λυθεί το θέμα σε άλλο επίπεδο». Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, βεβαίωσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι «η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα του μετρό».
  Τη διαφωνία του με τη συζήτηση για το μετρό στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως έχει ήδη γίνει ανάλογη συζήτηση στην Μητροπολιτική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης με τους φορείς και τους εμπλεκόμενους της πόλης. «Πρέπει να είναι η τελευταία συνάντηση που γίνεται για το μετρό, η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μας περιμένει άλλο» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
  Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ζήτησε ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μη γίνουν οι απολύσεις που αναμένονται από την κοινοπραξία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των εργαζομένων, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν 80-100 απολύσεις.

Πηγή: voria.gr