Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Έργα στον Πλαταμώνα, δίπλα στις παλιές γραμμές του τρένου

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ- ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ- ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Σημαντικές παρεμβάσεις με έργα ανάπλασης πραγματοποιούνται στο κέντρο του Πλαταμώνα, το παράλιο θέρετρο που παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, για επισκέπτες, ακόμα και τη Ρωσία. Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Δίου – Ολύμπου, με δήμαρχο τον κ. Κώστα Δημόπουλο, και αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας τον κ. Δημήτρη Γουλάρα, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Πλαταμώνα. Αυτό το διάστημα, με πρωτοβουλία του Δήμου Δίου – Ολύμπου και της Τοπικής Κοινότητας Πλαταμώνα και επικεφαλής τον πρόεδρο Στέλιο Μπόζα και το Τοπικό Συμβούλιο, πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης της εικόνας του οικισμού, παρεμβάσεις καλλωπισμού και καθαρισμού. Με αφορμή όμως την απομάκρυνση καλωδίων, που ανήκαν στον ΟΣΕ και τις εκσκαπτικές εργασίες που γίνονται, εκφράστηκαν ανησυχίες στην «Ε» σιδηροδρομικών, για τις καταστροφές που μπορεί να υποστεί η παλιά γραμμή. Αναλυτικότερα, συνέβησαν τα εξής: 

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Εξ αιτίας των έργων που ξεκίνησαν και του συμβάντος με τα καλώδια, σιδηροδρομικοί, μέσω της «Ε», εκφράζουν ανησυχία, για τον κίνδυνο να καταστραφεί η παλιά γραμμή από τις εργασίες του δήμου, που αφαιρεί χώματα από τα πρανή της, επισημαίνοντας ότι η γραμμή αυτή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης. Θεωρούν, ότι κακώς δεν παρέστη στο δικαστήριο για τα καλώδια, δικηγόρος του ΟΣΕ και θέτουν ερωτήματα αν υπάρχει η άδεια και σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΑΟΣΕ, για τα έργα που γίνονται.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Η «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλαταμώνα κ. Στέλιο Μπόζα, ο οποίος ανέφερε, για το όλο θέμα τα εξής: Θέλαμε να καθαρίσουμε το μέρος που ήταν σκουπιδότοπος. Ζητήσαμε από τον ΟΣΕ να το καθαρίσει, αλλά εκείνος δήλωσε αδυναμία και μας έδωσε την άδεια να το κάνουμε, εμείς. Τα καλώδια αυτά ήταν άχρηστα. Πού είναι οι διάφοροι «φίλοι του σιδηροδρόμου», εδώ και 13 χρόνια; Εμείς, θα προχωρήσουμε στην ήπια ανάπλαση όλης της περιοχής και πέριξ του σιδηροδρομικού σταθμού, με πεζόδρομους κλπ. Μνημείο είναι χαρακτηρισμένο μόνο το κομμάτι από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό ως την παλιά γαλαρία, στο κάστρο. Για όσα κάνουμε υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΟΣΕ και αναμένονται συναντήσεις της δημοτικής αρχής με εκπροσώπους του.

ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 

Στο μεταξύ, αθώους, για έλλειψη δόλου κήρυξε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης τούς δύο κατηγορούμενους για παράβαση τού άρθρου 372 ΠΚ δηλαδή για κλοπή κατά συναυτουργία μαύρων καλωδίων τηλεπικοινωνίας του ΟΣΕ μήκους περ.50 μέτρων ,διαστάσεων 96χιλιοστών τα οποία στο εσωτερικό τους περιείχαν χαλκό αξίας 1.250ευρώ και 50μ. οπτικής ίνας ιδιοκτησίας του ΟΣΕ που τοποθέτησαν σε ΙΧΦ αυτοκίνητο. Ο συνήγορος υπεράσπισης τους κ. Βασίλης Δ. Νουλέζας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, διότι δεν πραγματώθηκε η υποκειμενική υπόσταση τού κατηγορούμενου εγκλήματος και επικάλεσθηκε, κατά την έναρξη της διαδικασίας τον αυτοτελή ισχυρισμό της συγγνωστής νομικής πλάνης (άρθρου 31ΠΚ) οτι δηλ οι κατηγορούμενοι είχαν άγνοια του αξιοποίνου που αίρει τον καταλογισμό και αποκλείει την υπαιτιότητα, καθώς τα παλαιά και φθαρμένα καλώδια αυτά του ΟΣΕ της ανενεργούς γραμμής Πλαταμώνα, είχαν εξαχθεί και εναποτεθεί - ριφθεί στο έδαφος από τον εργολάβο που εκτελεί εργασίες εκσκαφής εκεί, όπως αποδείχθηκε, ισχυρισμό που δέχθηκε το δικαστήριο που οδηγήθηκε, με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, σε απαλλακτική κρίση. 

Κ. ΤΣΟΛΑΣ- Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 eleftheria.gr