Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Οι Μηλιές έχουν... ελιές (και τρένο, και ιστορία)


Περπατώντας πάνω στις γραμμές του Μουντζούρη. (Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη)
Επτά πανέμορφα χωριά - ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.
Οι Μηλιές έχουν ελιές και όχι... μηλιές, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι. Οι Μηλιώτες έχουν μακρινούς συγγενείς στη Βόρεια Εύβοια, από το ομώνυμο ορεινό χωριουδάκι που υπάρχει στη μεγαλόνησο και απ’ όπου έφυγαν οι πρόγονοί τους, δείχνοντας σαφή προτίμηση στους Τούρκους του Πηλίου από τους Ενετούς της Εύβοιας. Είναι ο τόπος που οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης ίδρυσαν το 1814 τη Μηλιώτικη Σχολή αλλά και το πηλιορείτικο χωριό, όπου στις 7 Μαΐου 1821 ο Φιλικός Ανθιμος Γαζής κήρυξε επίσημα την Επανάσταση. Το 1903 οι Μηλιές συνδέθηκαν σιδηροδρομικώς με τον Βόλο, ενώ το 1943 κάηκαν από τους Γερμανούς, γι’ αυτό και το χωριό είναι νεόκτιστο».
Ολα αυτά και άλλα πολλά -για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου, για παράδειγμα, ή για την πολύχρονη παρουσία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στην περιοχή του Πηλίου-, τα μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής μας στο τοπικό δημοτικό μουσείο, που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς στα γρήγορα μια σφαιρική εικόνα για τούτο το ιστορικό χωριό.
Δεύτερη στάση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί ως δανειστική για τους κατοίκους του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε γιατί εδώ φυλάσσονται οι περίπου 3.000 τόμοι που διασώθηκαν από τη Μηλιώτικη Σχολή και πολύ περισσότερο για την κατατοπιστικότατη ξενάγηση από τον κ. Δημήτρη Καραμπελιά, ο οποίος εργάζεται μονάχα τα τρία τελευταία χρόνια εδώ (είναι πρώην σιδηροδρομικός που μετατέθηκε στη Βιβλιοθήκη), αλλά μοιάζει σαν να ήταν εδώ πάντα. Ολα εξηγούνται, όμως! Οταν τον ευχαριστήσαμε για την εμπειρία και τις καινούργιες γνώσεις και τον αποχαιρετήσαμε, τον αφήσαμε να διαβάζει για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741),ενώ η βόλτα στον κεντρικό δρόμο περνάει από καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα. Ολοκληρώνεται δε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μηλεών, που θα τον προσεγγίσετε είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια από το καλντερίμι που ξεκινάει από την κεντρική πλατεία. Στη διάρκεια του χειμώνα ο Μουντζούρης, το γνωστό Τρενάκι του Πηλίου, παροπλίζεται για να ξεχειμωνιάσει,οπότε και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία -καιρού επιτρέποντος- να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών μέχρι τη σιδερένια γέφυρα του Εβάριστο ντε Κίρικο, πάνω από τον χείμαρρο Ταξιάρχη· ένα έργο μηχανικής και «τέχνης» που αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ