Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αττικό Μετρό: Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία Μετρό και Τραμ στα Βαλκάνια

20 χρόνια και βάλε η Αττικό Μετρό έχει γίνει ο επίσημος κατασκευαστής των έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σήμερα λειτουργούν και κατασκευάζονται 61χλμ. δικτύου με 65 σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού κόστους 6,4 δισ. €.
Επιπλέον, στη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού είναι 53 χλμ. δικτύου με 46 σταθμούς, συνολικού κόστους 5,2 δις ευρώ. Εδώ και 3 σχεδόν χρόνια η Αττικό Μετρό έχει αναλάβει το έργο της μελέτης και κατασκευής της επέκτασης του Τραμ. Ειδικότερα, 32 χλμ. δικτύου Τραμ βρίσκονται στη φάση λειτουργίας ή κατασκευής, ενώ επιπλέον 9 χλμ. βρίσκονται στη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού με συνολικό κόστος 600 εκ. ευρώ.

Παράλληλα μία σειρά από νέα έργα προγραμματίζονται με τα σπουδαιότερα να είναι η νέα γραμμή 4 στο Μετρό της Αθήνας, η επέκταση προς Σταυρούπολη/Ευκαρπία στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Ν. Φάληρο – Πειραιάς, αλλά και έργα που δεν είναι αμιγώς ή καθόλου έργα για μέσα σταθερής τροχιάς όπως η μελέτη-κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων και η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου αλλά και χώροι στάθμευσης.

Η τελευταία συνδυάζει την αρχιτεκτονική ανάπλαση κεντρικών οδών και πλατειών της Αθήνας με την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου. Η αλήθεια είναι πως σε αυτά τα 20 χρόνια η ΑΜ έχει αποδείξει την ικανότητα της στο να σχεδιάζει και να κατασκευάζει μεγάλα και μικρά έργα Μετρό και Τραμ. Τα στελέχη της ΑΜ θεωρούνται κορυφαία και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλά από αυτά έχουν πάρει "μεταγραφή" κυρίως σε αντίστοιχα έργα στη Μέση Ανατολή σε κορυφαίες θέσεις.

Επόμενο βήμα το ..μέλλον για την Αττικό Μετρό σε στόχο τη μεγιστοποίηση του προγράμματος επεκτάσεων των δικτύων των μέσω σταθερής τροχιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη πάντα με ασφάλεια, αξιοπιστία, ποιότητα και αισθητική. Σήμερα η εταιρεία αυτή θεωρείται ως η κορυφαία εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής έργων Μετρό και Τραμ στα Βαλκάνια και μία από τις πιο δραστήριες εταιρείες του κλάδου της σε όλη την Ευρώπη.

ypodomes.com