Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ορφανός: Θα σταθώ ως Σαλονικιός για το μετρό

Μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Ορφανός, αναφέρθηκε στα θέματα του μετρό της Θεσσαλονίκης, του Θερμαϊκού αλλά και της Θράκης.

«Το μετρό έχει καθυστερήσει, όλοι το ξέρουμε. Το ’12 έπρεπε να το έχουμε σε χρήση. Ξεπερνάμε τα εμπόδια, ένα - ένα. Η κυβέρνηση έκανε τις προσπάθειες. Υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια διαδικασία στο ΣτΕ που προήλθε από τον Δήμο και συγκεκριμένα για τον Σταθμό Βενιζέλου.

Έχουν μεταφερθεί τα μηχανήματα και θα δουλέψουν όλο το υπόλοιπο κομμάτι, μέχρι να δούμε τι θα γίνει στον Σταθμό Βενιζέλου, εκεί είναι η Αρχαία Εγνατία οδός, έχει βρεθεί το αποτύπωμά της, εκπληκτικό και πρέπει να διασωθεί. 

Η τελική λύση είναι να διασωθούν και να υπάρχει ο σταθμός της Βενιζέλου, γιατί είναι στο κέντρο της εμπορικής Θεσσαλονίκης, άρα τον θεωρούν απαραίτητο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, «θα πρέπει να μεταφερθεί κέντρο δράσεως της “Αττικό Μετρό” στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί να γίνει το έργο από μακριά. Όσο καλή διάθεση και να έχεις, αυτά που ο κ. Περιφερειάρχης είπε και συμφωνώ μαζί του τα έχω αποτυπώσει σε σειρά ερωτήσεων, παρεμβάσεων στη Βουλή».

«Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν, αυτό είναι δεδομένο», πρόσθεσε.

«Είναι από τα κυρίαρχα θέματα τα οποία το υπουργείο θα τα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις με όλες του τις δυνάμεις. Δεν θα σταθώ κυβερνητικά, θα σταθώ ως Σαλονικιός».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τοποθετήθηκε για το θέμα της Θράκης λέγοντας: 

«Εγώ έχω ετοιμάσει έναν σχεδιασμό και σε αυτόν τον σχεδιασμό ένας πρωταγωνιστικός ρόλος είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επειδή του δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς ακτοπλοϊκώς και προς την Τουρκία και προς τα νησιά, άρα μιλάμε για την εκβάθυνση του λιμανιού. Η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα μας δώσει τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίου προς τη Μαύρη Θάλασσα, βόρεια».

«Θα μπούμε», σημείωσε, «στη μάχη της ανάπτυξης της περιοχής ξεκινώντας από το λιμάνι. Θα δούμε όλες τις δράσεις που αφορούν την Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου τα προβλήματα είναι εντονότερα κυρίως βοηθώντας στις περιοχές να αποκτήσουν αυτά που τους λείπουν, από το πιο απλό που είναι το σχολείο προχωρώντας σε δράσεις αθλητισμού.

Αυτό το χρονικό διάστημα το υπουργείο ελέγχει περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια. Θα εγκριθούν πάνω από 250. Ένα τεράστιο κομμάτι των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν πρωτογενή τομέα, τουρισμό και κάποια είναι και ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μεταποίηση, θα γίνει στη Θράκη».


Real.gr