Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Θριάσιο Εμπορευματικό: Ή τώρα ή ποτέ. Στις 11 Ioυλίου οι μη δεσμευτικές προσφορές

Τα “ρέστα της παίζει” η ΓΑΙΟΣΕ για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ δημοσιοποίησε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή και λειτουργία του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος ορίστηκε η 11η Ιουλίου. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν και θα τις λάβει υπόψη για τη διαμόρφωση του μοντέλου συνεργασίας με τους επενδυτές, που θα επιλεγούν, μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου.

Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού έως τα τέλη του έτους (αναλυτικές πληροφορίες για την προκήρυξη και τα χαρακτηριστικά του έργου στα επισυναπτόμενα αρχεία, στο τέλος). 

Με άλλα λόγια, η ΓΑΙΑΟΣΕ καλεί μεταφορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και εταιρείες logistics να καταθέσουν τις απόψεις τους για το διαγωνισμό, προκειμένου αυτός να έχει επιτυχή κατάληξη.


Η ΓΑΙΑΟΣΕ επεξεργάζεται τρία σενάρια, με πιο πιθανό την κατάτμηση της έκτασης, σε 3-5 κομμάτια, με δυνατότητα συνολικής δόμησης 240.000 τ.μ. Επιδίωξη είναι η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου των 588 στρεμμάτων.

“Εάν έρθει, έστω και ένας και φτιάξει μια αποθήκη, να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε τσαντίρια, αλλά ένα μεγάλο επιχειρηματικό πάρκο, στρατηγικής σημασίας και διεθνούς εμβέλειας”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Αναλυτικά, η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.

Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).

Στρατηγικός στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία ενός εμπορευματικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας, που θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με την πρόσκληση, ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.: Λ. Λιοσίων 301, 104 45 Αθήνα (τηλέφωνο + 30 2108318158, fax: + 30 2108318558) και στην ιστοσελίδαwww.gaiaose.gr.

Του Φώτη Φωτεινού