Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ. Εισιτήριο για επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο

Της Μαρίας Μόσχου
«Ξεμπλοκάρεται» το έργο της επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο μετά από καταρχήν συμφωνία ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ενώ το έργο έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον της νεοεκλεγείσας περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου.
Το έργο περιμένει την έγκριση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μεταφορών μετά από την κατάθεση των στοιχείων τόσο του ΟΣΕ όσο και την ΕΡΓΟΣΕ την προηγούμενη Τρίτη. Η Αρχή θα πρέπει να κινηθει άμεσα προκειμένου να μην χαθούν κονδύλια περίπου 1,8 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την μελέτη του έργου και πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2014.
Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στόχος είναι η μελέτη να προκηρυχθεί άμεσα ώστε το έργο να δημοπρατηθεί μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 αλλάζοντας την δυναμική του λιμανιού του Λαυρίου.

Η ενημέρωση

Για το έργο που έχει εξελιχθεί σε σήριαλ έδειξαν άμεσα ενδιαφέρον η νέα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Αττικής και πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, μαζί με δημάρχους της περιοχής επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ, όπου ενημερώθηκαν για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η εταιρεία.
Στην συνάντηση, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ και πρώην δημάρχου Χολαργού κ. Νικολάου, παρευρέθησαν ο μέλλοντας αντιπεριφερειάρχης της κ. Ρ. Δούρου κ Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος Σαρωνίδας κ. Γ. Σωφρόνης, ο πρώην και νυν δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Σ. Μεθενίτης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς καθώς και πρώην δήμαρχοι και τεχνικοί σύμβουλοι της ευρύτερης περιοχής του Λαυρίου.
Η παρουσίαση των βασικών σημείων της μελέτης του έργου έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤΟΣΕ κ. Κ. Σπηλιόπουλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΟΣΕ στη συγκεκριμένη γραμμή θα κινούνται πάνω από 50 εκατ, επιβάτες καθώς το λιμάνι του Λαυρίου έχει απόσταση μόνο 15 λεπτά από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ είναι 60 μίλια μικρότερη απόσταση για τα νησιά του Αιγαίου απ΄ ότι το ταξίδι από τον Πειραιά (περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά μικρότερη διαδρομή).
Στην παρουσίαση τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου καθώς ήδη όπως έχει αναφερθεί σε εκθέσεις της ΕΕ το έργο αποτελεί για την Ευρώπη πρώτη προτεραιότητα και περιλαμβάνεται μέσα στον πίνακα με τα διευρωπαϊκά έργα.