Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Τουρκία. Τα σαμποτάζ καθυστερούν την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Άγκυρας - Κωνσταντινούπολης

Για τον Ιούνιο έχουν μεταφερθεί τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης μετά τα αλλεπάλληλα σαμποτάζ στο δίκτυο σηματοδότησης και επικοινωνίας  της γραμμής. Οι αρχές έχουν εντοπίσει κοπεί των καλωδίων σε 60 σημεία του δικτύου  που επηρεάζουν  70 κυκλώματα σηματοδότησης της γραμμής.

 Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Μεταφορών. «Η ρήξη των καλωδίων και των κυκλωμάτων σιδηροδρομική σύνδεσης,  έχει επηρεάσει άμεσα και  τις δοκιμαστικές  διαδικασίες πιστοποίησης. Ως εκ τούτου, τα εγκαίνια της γραμμής έχουν μετακινηθεί μέχρι τον Ιούνιο για να αποφευχθούν τυχόν δυσλειτουργίες’ ανέφερε πηγή του υπουργείου. 
 Η γραμμή 533 χιλιομέτρων - η οποία θα μειώσει τη συνολική διαδρομή μεταξύ Κωνσταντινούπολης και  Άγκυρας στις τρεις ώρες, με τρένα που αναπτύσσουν  ταχύτητες 250 χλμ/ώρα - αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό των ατόμων που θα χρησιμοποιήσουν το τρένο μεταξύ  Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα έως 78 τοις εκατό, από το σημερινό 10 τοις εκατό. 
 Οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την σύλληψη των δραστών που προκάλεσαν δολιοφθορά στο δίκτυο.
 «Αυτές οι δολιοφθορές εκλαμβάνονται ως προδοσία σε 77 εκατομμύρια πολίτες μας, οι οποίοι  περιμένουν αυτό το έργο εδώ και χρόνια " δήλωσε πηγή της Αστυνομίας


Επιμέλεια Χρήστος Γιαννακίδης