Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Άνοδος 3%, το 2014-2015, στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές

Κατά 2,5-3% αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, τη διετία 2014-2015, ποσοστό που ισοδυναμεί με άνοδο άνω του 1 εκατ. τόνων ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού ερευνών Panteia.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι επιπτώσεις της χαμηλής στάθμης των υδάτων σε επίπεδο εσωτερικής ναυσιπλοΐας, θα δώσουν ώθηση στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Στον αντίποδα, τα μειωμένα τιμολόγια στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και η αύξηση του επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών στο κομμάτι του container shipping θα δημιουργήσει έντονο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στην εγχώρια αγορά.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλες δυνάμεις της σιδηροδρομικής αγοράς, όπως οι ERS Railways, NMBS Logistics και TX Logistics, κάνουν λόγο, στο outlook τους, για αύξηση του μεταφερόμενου όγκου κατά 10% το 2014.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, που θα διακινηθούν περισσότερο, μέσω σιδηροδρόμου, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα χημικά, τα μέταλλα, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα.
Αξιοσημείωτη είναι, ωστόσο, και η ανάπτυξη που θα σημειώσει η μεταφορά έτοιμων προϊόντων, ειδικά το 2015.
Σε επίπεδο κόστους, αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα κόστη των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών το 2015. Ο ολλανδικός ερευνητικός οργανισμός εκτιμά ότι η άνοδος θα προκληθεί, κυρίως από τα τέλη χρήσης σιδηροδρομικών μεταφορών.

B. Βεγιάζη

metagorespress.gr