Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο πρόεδρος της Κιργιζίας κάνει «νερά» για την κατασκευή του μεγάλου σιδηροδρομικού έργου Κίνα - Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Ο Προέδρου της Κιργιζίας Almazbek Atambayev πρόσφατα άλλαξε ριζικά την άποψή του σχετικά με την κατασκευή του μεγάλου σιδηροδρομικού έργου που θα συνδέει την  Κίνα το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι αυτό το έργο δεν πλήρη τα εθνικά συμφέροντα της Κιργιζίας. Για πολλούς παρατηρητές, η δήλωση του προέδρου της Κιργιζίας ήταν μια έκπληξη.  Αλλά ο Atambayev, χρησιμοποιώντας την στρατηγική του σιδηροδρομικού έργου, προσπαθεί να επιτύχει διάφορους στόχους στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική του.
 Στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι είχε προτείνει τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping μια νέα χάραξη του σιδηροδρόμου έργου. Συγκεκριμένα, προσφέρθηκε να αλλάξει την πορεία του για να συνδεθεί με τις βόρειες και νότιες περιοχές του Κιργιστάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του έργου, ειδικά για την Κίνα, επειδή το Κιργιστάν δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο του τέτοια ακριβά έργα. Παράλληλα Atambayev προσπαθεί να αξιοποιήσει τους φόβους της Μόσχας, η οποία δεν θέλει να δει την περαιτέρω επέκταση της κινεζικής επιρροής στον τομέα των μεταφορών στην Κεντρική Ασίας. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό portal Regnum, Atambayev έχει πει ότι για το θέμα της νέας σιδηροδρομικής  γραμμής στο Κιργιστάν θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Ο πρόεδρος της Κιργιζίας έχει επίσης υπαινιχθεί ότι  ευνοεί το σιδηροδρομικό έργο σύνδεσης  της Ρωσίας-Καζακστάν-Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν. Atambayev προσέφερε ο ίδιος αυτό το έργο κατά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στο Μπισκέκ Μάιο του 2013. Η  Μόσχα υποστήριξε την ιδέα του. Ωστόσο, τώρα ο πρόεδρος της Κιργισίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το έργο για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, και οι ενέργειές του μπορεί θεωρητικά να προκαλέσουν  γεωπολιτικές εντάσεις  μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας.  

opinion@globaltimes.com.cn
Επιμέλεια Χρήστος Γιαννακίδης