Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Χατζηδάκης: Στην πεντάδα της Ευρώπης θα μπει ο ΟΛΠ

..Χατζηδάκης, απαιτείται και μεγαλύτερη ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου..

Τη γεωστρατηγική σημασία του Πειραιά τονίζει ο κ. Χατζηδάκης με συνέντευξή του στο Bloomberg. Επισημαίνει τα οφέλη για την οικονομία από την ανάπτυξη των logistics, λίγο πριν συζητηθεί στη Βουλή η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg τονίζει τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας και τις δυνατότητες ανάπτυξης που παρουσιάζονται στον κλάδο logistics.

«Ο Πειραιάς θα μπορούσε να γίνει ένα από τα τέσσερα ή πέντε μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη πολύ σύντομα» δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Χατζηδάκης.

«Η γεωστρατητική θέση της Ελλάδας είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να έχουμε ανάπτυξη στον κλάδο των logistics» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να δώσει κίνητρα»

Ο Πειραιάς είναι τώρα 11ος στη λίστα των μεγαλύτερων λιμένων της Ευρώπης για εμπορευματικά πλοία και επεκτείνεται ταχύτατα.

Ο Σωτήρης Τριχάς, της Ελληνικής Εταιρίας Logistics δηλώνει επίσης στο Bloomberg, πως ο κλάδος Logistics αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στο 10% με 12% του ελληνικού ΑΕΠ και τονίζει πως θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και πόσο σημαντικό είναι να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικός κόμβος.

«Επειδή η Ελλάδα είναι μικρή αγορά, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που θα μας δώσουν τα φορτία που φτάνουν εδώ χωρίς να είναι η Ελλάδα ο τελικός τους προορισμός. Έχουμε μεγάλη ευκαιρία με το λιμάνι του Πειραιά. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί μία ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τον Πειραιά εάν υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση εμπορευμάτων».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι απαιτείται και μεγαλύτερη ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του λιμένος μέσω σιδηροδρομικών οδών. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθούν οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας και τα τοπικά αεροδρόμια.

«Θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους επενδυτές στα logistics. Θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο απλοποιώντας κυρίως το πλαίσιο αδειοδότησης» καταλήγει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Euro2dey