Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις η Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ

Αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των σιδηροδρόμων και του νερού είναι η κίνηση 75 του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει τα αναγκαία κοινωνικά αγαθά χωρίς μονοπωλιακές αντιλήψεις.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα επιδιώκει τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ που έχει ανάγκη το κράτος, η οικονομία, η παραγωγική συγκρότηση της.Θέλουμε μια Ελλάδα παραγωγική, χωρίς δανειστές.

Θέλουμε το κράτος να διασφαλίζει τα αναγκαία κοινωνικά αγαθά, χωρίς μονοπωλιακές αντιλήψεις και με ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα. Αρνούμαστε, όμως, τη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων και δεν είμαστε υπέρ των κρατικών μονοπωλίων. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των σιδηρόδρομων και του νερού που προωθεί η Κυβέρνηση Σαμαρά.

Είναι γνωστό ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αγαθά όπως το νερό και τα μέσα συγκοινωνιών, όπως ο σιδηρόδρομος, δεν έχουν παραχωρηθεί βορρά στους ιδιώτες. Όπου παραχωρήθηκαν, υπήρξε αντίστοιχα τεράστια αύξηση στην τιμή των τιμολογίων και μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στους σιδηροδρόμους. Κανένα ευρωπαϊκό λιμάνι δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί, με εξαίρεση 3 λιμάνια στην Αγγλία επί Θάτσερ.

Η Κυβέρνηση ξεπερνάει και αυτό το ίδιο το Μνημόνιο ΙΙΙ, το οποίο όχι μόνο δεν επιβάλλει πώληση των μετοχών του ΟΛΠ που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά αναφέρει ρητά ότι τάσσεται υπέρ των πολιτικών παραχώρησης, όπως γίνεται σ' όλο τον κόσμο. Άλλωστε, τα λιμάνια στις χώρες της Ε.Ε. από άποψη μετοχικής σύνθεσης είναι:
● κατά 90% δημόσιου χαρακτήρα
● κατά 7% πλήρως κρατικά και μόνο
● κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.
Πρωταρχική μας άποψη είναι ότι, τα λιμάνια αποτελούν μηχανές ανάπτυξης για την χώρα. Πιθανώς, για ορισμένα από αυτά, θα μπορούσε να εξετασθεί η παραχώρηση «πακέτου» μετοχών σε εξειδικευμένους φορείς διαχείρισης, με βάση την δυναμικότητά τους. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να ξεπουληθούν σε επενδυτικά funts, για να καλύψουν τιςαποτυχίες του ΤΑΙΠΕΔ και τα λάθη της Κυβέρνησης».

newsbomb.gr