Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς τρένο ο νέος άξονας Ελευσίνα-Θήβα

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, μαζί με τη υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας και Λευκάδας, αποτελούν την νέα γενιά έργων παραχώρησης

Ο νέος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που κυοφορείται από το 2012 αλλά ακόμα δεν έχουμε δει να ξεκινά η δημοπράτηση του είναι ο οδικός άξονας πουν ξεκινά από την Ελευσίνα και μέσω Θήβας καταλήγει σε σύνδεση με τον ΠΑΘΕ στην Υλίκη. Το υπ. Υποδομών είναι ο φορέας υλοποίησης για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου: Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη».

Η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 27η Μαΐου 2014 και πρόκειται για τη 4η παράταση. Η νέα χρονική παράταση θεωρείται “φυσική εξέλιξη”, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες δήλωναν μέχρι πρότινος απρόθυμες να μετάσχουν σε νέα έργα με παραχώρηση. Μετά την λύση που βρέθηκε στο θέμα με τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους και την επαννεκίνηση τους τα πράγματα άλλαξαν.

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, μαζί με τη υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας και Λευκάδας, αποτελούν την νέα γενιά έργων παραχώρησης, ωστόσο το μέλλον τους επικρέμαται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στους “παγωμένους αυτοκινητοδρόμους”. Μαζί με αυτά τα τρία έργα θα δούμε επίσης ως έργο παραχώρησης και το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

Ο οδικός άξονας Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη, είναι ένα έργο ύψους 500 εκατ., θα κατασκευαστεί με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου. Προς το παρόν δεν προβλέπεται να διαθέτει ειδική λωρίδα στο μέσον για μελλοντική δημιουργία γραμμής τραίνου. Αυτό το χαρακτηριστικό θεωρείται δύσκολο λόγω του ορεινού ανάγλυφου που συναντά ο δρόμος.

Πάντως το έργο θα προχωρήσει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ανάλογη δηλαδή διαδικασία με αυτή που ακολουθείται για την ανάθεση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Από εκεί μπορεί να προκύψει και μία μελλοντική πρόβλεψη για δημιουργία σιδηρόδρομου.

Ο νέος αυτός οδικός άξονας θα έχει μήκος 50χλμ και αναμένεται να φέρει "επανάσταση" στις οδικές μεταφορές ειδικά στον τομέα των εμπορευμάτων καθώς θα παρακάμπτει σχεδόν όλο το οδικό κύκλωμα της Αττικής. Τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα κληθούν να καταθέσουν τους φακέλους τους και θα ακολουθήσει διάλογος και διαπραγματεύσεις, με στόχο να καταλήξουν στη βέλτιστη οικονομική και τεχνική πρόταση. Στην διαπραγμάτευση θα συμμετάσχει το Υπουργείο Υποδομών, οι ενδιαφερόμενοι και τοπικοί φορείς από τις περιοχές που θα περνά ο νέος αυτοκινητόδρομος.

ypodomes.com