Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στις δημόσιες συγκοινωνίες

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Πάντζας, για τα προβλήματα στους σταθμούς του Προαστιακού, τα οποία έχουν ουσιαστικά αποκλείσει ηλικιωμένους και ΑμεΑ από την πρόσβαση σε αυτούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Σύμφωνα με ηλεκτρονικά δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες πολιτών, στο σταθμό Παιανίας – Κάντζας εδώ και πολλούς μήνες οι ανελκυστήρες και οι κυλιόμενες κλίμακες δεν λειτουργούν, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μετακίνηση των κατοίκων και ειδικότερα στην πρόσβαση των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων στο σταθμό.

Παρόμοια προβλήματα, είχαν παρουσιαστεί στο σταθμό του Κορωπίου, τα οποία είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση στη Δημοτική Αρχή Κρωπίας, στους δημότες και κατοίκους του Δήμου, αλλά και των αντίστοιχων Δήμων Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Κερατέας. Μάλιστα, την αποκλειστική ευθύνη για τις δυσλειτουργίες του συγκεκριμένου σταθμού, η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε απαντητικό της έγγραφο προς το Δήμο Κρωπίας, την είχε αποδώσει στον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και σε επιβάτες τους οποίους κατηγόρησε για βανδαλισμούς στους ανελκυστήρες.

Αποτελεί υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να επιληφθεί για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν στους σταθμούς του Προαστιακού.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν κοινωνικό αγαθό και η διασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε αυτές υποχρέωση της Πολιτείας,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής λειτουργία των ανελκυστήρων και των κυλιόμενων κλιμάκων, στο σταθμό ΠΑΙΑΝΙΑ – ΚΑΝΤΖΑ, αλλά και σε άλλους σταθμούς του Προαστιακού που παρατηρούνται παρόμοιες δυσλειτουργίες, προκειμένου να μην αποκλείεται η πρόσβαση των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ σε αυτούς;

Ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής