Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Συνελήφθησαν 2 αδέλφια για τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ

Πιστεύεται ότι βοήθησαν τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ και την έκρηξη σε ένα τρόλεϊ στην ίδια πόλη. 

Οι δυο βομβιστές σε φωτο που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική αστυνομία

Δυο άνδρες, αδέλφια, συνέλαβε η αστυνομία καθώς θεωρούνται ύποπτοι ότι βοήθησαν τους βομβιστές των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας όπου έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι λίγες μέρες πριν το τέλος του χρόνου.

Οι αρχές έχουν ήδη αναγνωρίσει τους βομβιστές.

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι βομβιστές, οι επιθέσεις των οποίων ενέτειναν τους φόβους για ενδεχόμενες πράξεις βίας ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, ήταν μέλη μιας οργάνωσης που δρα στο Νταγκεστάν, στο βόρειο Καύκασο.

Την 29η Δεκεμβρίου σημειώθηκε μια επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ και την επόμενη ημέρα μια έκρηξη διέλυσε ένα τρόλεϊ στην ίδια πόλη. Οι δύο επιθέσεις ήταν οι αιματηρότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά από εκείνην που στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2011.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι δράστες της επίθεσης ήταν οι Ασκέρ Σαμέντοφ και Σουλεϊμάν Μαγκομέντοφ οι οποίοι ήταν μέλη της "Τρομοκρατικής Οργάνωσης Μπουινάξκ". Αρχικά οι αστυνομικοί υποψιάζονταν ότι μια γυναίκα ευθυνόταν για την επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Το Μπουινάξκ είναι μια πόλη στο Νταγκεστάν. Εκεί είχε σημειωθεί η πρώτη από τις τέσσερις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον πολυκατοικιών τον Σεπτέμβριο του 1999, οι οποίες αποτέλεσαν το έναυσμα για τον δεύτερο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον των αυτονομιστών της Τσετσενίας.

Δύο αδέλφια που πιστεύεται ότι βοήθησαν τους βομβιστές να φτάσουν στο Βόλγκογκραντ συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Νταγκεστάν. Πρόκειται για τους Μαγκομεντνάμπι και Ταγκίρ Μπατίροφ.
Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Βιλαγιάτ Νταγκεστάν" (Βιλαέτι του Νταγκεστάν) και η οποία προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να περιμένει ένα "δώρο" στους Ολυμπιακούς. Στο βίντεο αυτό εμφανίζονται και κατονομάζονται δύο άνδρες, οι "Σουλεϊμάν" και "Αμπντουλραχμάν", οι οποίοι ζώνονται με εκρηκτικά.

news.gr