Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Προσκλητήριο προέδρου Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας σε Έλληνες επιχειρηματίες

Πρόσκληση σε Έλληνες επιχειρηματίες, για επενδύσεις και εξαγωγές στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, απηύθυνε απόψε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της σερβικής οντότητας , Μίλοραντ Ντόντικ, με την ευκαιρία των εγκαινίων Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια συνάντησης, που είχαν το απόγευμα ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και η πρωθυπουργός, Ζέλικα Τσβιγάνοβιτς, με επιχειρηματίες και εξαγωγείς από τη Βόρεια Ελλάδα, τους ενημέρωσαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες, που όπως είπε, υπάρχουν στη χώρα του και τους προέτρεψε να συνεργαστούν. “Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία. Δεν είμαστε μέλος της ΕΕ, αλλά λειτουργούμε με βάση τους κοινοτικούς κανόνες. Αυτό είναι πολύ θετικό για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες για να τους διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο”, είπε ο κ. Ντόντικ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που έγινε παρουσία και του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρη Λακασά.
Όπως έγινε γνωστό αυτή τη στιγμή υπάρχει στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ενδιαφέρον για εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, σε όλους τους τομείς, σε ιατρικά εφόδια και φάρμακα, σε φρούτα και λαχανικά, αλλά κυρίως και στον τουριστικό τομέα, αφού, όπως υπενθύμισε ο κ. Λακασάς η πλειοψηφία των Σέρβων επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα για διακοπές.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λακασάς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της λεγόμενης “εξαγωγικής γνωριμίας”, με τη μικρή σε πληθυσμό αυτή χώρα της Βαλκανικής, είπε ότι εξάγονται μικρές ποσότητες προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους στις μεταφορές. Έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΛΘ, Στέλιο Αγγελούδη, για να εξεταστούν, όπως είπε, οι δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, με πλοία και τρένα. Υπογράμμισε ακόμα, ότι μετά από όσα ανακοινώθηκαν από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υλοποιηθούν οι προθέσεις Ρώσων επιχειρηματιών, για επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι συνεργασίες με τους Ρώσους τότε θα μειωθεί σημαντικά το εξαγωγικό κόστος και η Ελλάδα θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές της Βαλκανικής.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, είναι μέχρι στιγμής μικρός (γύρω στα 80 εκ. ευρώ), και το εμπορικό ισοζύγιο στα 72 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχει όμως σαφέστατη βελτίωση, καθώς ο όγκος των συναλλαγών τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας, Βασίλης Λάμπρου, δήλωσε ότι το γραφείο (στην οδό Τσιμισκή 43) θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να επενδύσει. “Είμαστε στη διάθεση κάθε επιχειρηματία. Είναι μια χώρα ευκαιριών για επενδύσεις, εξαγωγές και εισαγωγές, μια χώρα με ευρωπαϊκό προφίλ και μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης”, δήλωσε ο κ. Λάμπρου.
Η Σερβική Δημοκρατία (Republica Srpska), αποτελείται κυρίως από Σέρβους, οι οποίοι ξεπερνούν σε πληθυσμό το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Εξάγει πρώτες ύλες (κυρίως προϊόντα ξυλείας) κατά κύριο λόγο στην Ιταλία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έργα, στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου, μήκους 70 χιλιομέτρων, η ανακατασκευή δικτύου ύδρευσης σε 56 Δήμους, κ.α. Βασικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας εκτός από την Ιταλία, είναι η Κροατία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Σερβία και Κίνα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση, με μερίδιο 1,6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr