Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στο στόχαστρο οι πρόωρες συντάξεις

Ατζέντα αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών φωτογραφίζοντας την κατάργηση των ευνοϊκών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που ισχύουν για παλαιούς ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και δευτερευόντως με το καθεστώς «πρόωρης εξόδου» από την υπηρεσία και με όρια ηλικίας πολύ χαμηλότερα από το γενικό κανόνα των 62 ετών (για μειωμένη) και των 67 για πλήρη σύνταξη που ισχύουν από το 2013 και μετά για τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων. 

Οι αναφορές του κ. Στουρνάρα για το ασφαλιστικό χθες το απόγευμα δεν έγιναν τυχαία.
Προηγήθηκε, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, μεσημεριανή μυστική συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος πήγε στο υπουργείο Οικονομικών και πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι ότι η τρόικα ζητά να μειωθούν οι συντάξεις για τους ασφαλισμένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών!

Η νέα απαίτηση της τρόικας, μάλιστα, που συζητήθηκε χθες στη συνάντηση είναι ανεξάρτητη από την πρόβλεψη του Μνημονίου που μιλά για έμμεση μείωση των συντάξεων η οποία θα προέλθει από τη μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων ΔΕΚΟ και τραπεζών στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Σε συνέχεια λοιπόν της συνάντησης αυτής και εν όψει της σημερινής παρέμβασης του υπουργού Εργασίας στη Βουλή για το ασφαλιστικό και τις αντοχές των Ταμείων, χθες το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ είπε ότι «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», αλλά, όπως σημείωσε, «υπάρχουν περιθώρια οτοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας, π.χ., κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους».
0ι εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό από τις οποίες μπορεί να προέλθει εξοικονόμηση δαπανών για να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά, όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, εντοπίζονται: Στους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών) πριν από το 1983 οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Η εν λόγω κατηγορία εξαιρέθηκε από όσες αλλαγές έγιναν διαχρονικά στο ασφαλιστικό και στην ουσία συνταξιοδοτούνται σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, που είναι το ηλικιακό όριο για να βγει κάποιος σε μειωμένη σύνταξη από το 2013. Με τις ίδιες προϋποθέσεις (35ετία χωρίς όριο ηλικίας) συνταξιοδοτούνται και οι παλαιοί (μέχρι το 1982) ασφαλισμένοι στο Δημόσιο.
Στο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που εφαρμόζεται στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών) όπως και στο Δημόσιο, καθώς ως βάση υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους μέχρι το 1992 ασφαλισμένους λαμβάνεται υπόψη είτε ο τελευταίος μισθός είτε οι αποδοχές του τελευταίου έτους.
Εδώ εξετάζεται να καθιερωθεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με «μοντέλο» το ΙΚΑ και με μείωση του ανώτατου πλαφόν των αρχικών (ονομαστικών πριν από τις μειώσεις) συντάξεων από τα 2.443.

Η τρόικα απαιτεί να μειωθούν οι συντάξεις για τους ασφαλισμένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών ευρώ σε επίπεδα κάτω των 2.000 ευρώ και σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται στη συνέχεια οι περικοπές του Μνημονίου. Αν εφαρμοστεί μοντέλο ΙΚΑ στις συντάξεις των ΔΕΚΟ θα προκύψουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, μειώσεις συντάξεων από 8% ως 14%.
Στις πρόωρες συντάξεις και κυρίως στις περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλειδώσουν την έξοδο είτε με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας είτε συμπληρώνοντας έναν απαιτούμενο αριθμό ετών ή ημερών ασφάλισης έτσι ώστε να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε ηλικίες 50, 55, 57 ετών, χωρίς να επηρεαστούν από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 (μειωμένη) και στα 67 για πλήρη σύνταξη. Ενδεχόμενη παρέμβαση σε αυτές τις εξαιρέσεις (τα λεγόμενα ενδιάμεσα όρια ηλικίας) θα προκαλέσει σφοδρότατο κύμα αντιδράσεων ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αφορά όσους έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για άμεση έξοδο.
Στίγμα των αλλαγών αναμένεται να δώσει σήμερα στη Βουλή και ο υπουργός Εργασίας, όπου και θα αναφερθεί στις οικονομικές αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως στην ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για να καλυφθεί η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για το 2014.

Πηγή : Ελέυθερος Τύπος