Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ενεργειακή συνεργασία και αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ στην "ατζέντα" Λαβρόφ για την Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Με την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ προσδοκάται το σπάσιμο του "πάγου" στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελληνορωσικές σχέσεις την τελευταία τουλάχιστον τετραετία.
Για την Αθήνα, η επίσκεψη Λαβρόφ είναι κομβικής σημασίας, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για τη γεφύρωση του ρήγματος στις παραδοσιακά άριστες ελληνορωσικές σχέσεις.
Η Ρωσία και οι μεγάλες κρατικές κυρίως, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών αποτελούν παραδοσιακά τους πιο ελκυστικούς επενδυτές, λόγω και των μεγάλων ταμειακών διαθέσιμων, και η πολιτική ψυχρότητα με τη Μόσχα ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό, για την "αποχή" των Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ δεν έχει μειωθεί, αλλά φυσικά οι συνθήκες δεν είναι πια ίδιες, καθώς οι σχέσεις του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού με την ΕΕ και ειδικά με την Κομισιόν, έχουν επιδεινωθεί, ενώ δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως επιθυμεί η ρωσική πλευρά.
Η ενεργειακή συνεργασία πάντως είναι το ένα μεγάλο κεφάλαιο της οικονομικής συνεργασίας.
Για την Αθήνα, εξαιρετικής σημασίας είναι και η ουσιαστική εμπλοκή των Ρώσων στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, και δεν είναι τυχαίο, ότι στην επίσκεψή του, ο κ. Λαβρόφ συνοδεύεται και από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας σιδηροδρόμων, Β. Γιακούνιν.
Ωστόσο, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές, ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι η RZD θα αναλάβει την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού, καθώς και το τμήμα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία


Με την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης, Βενιζέλου- Λαβρόφ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών και στη συνέχεια, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω επίσκεψης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ θα κηρύξουν την έναρξη του Συμποσίου «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Στο Συμπόσιο θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, πρόεδρος - Ιδρυτής του Παγκοσμίου Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» και πρόεδρος ΑΜΕ «Ρωσικοί σιδηρόδρομοι» κος Βλαντίμιρ Γιακούνιν.


Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Έθνος