Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Στους 11 ανήλθαν οι νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένου στο Μεξικό

Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από τον εκτροχιασμό ενός εμπορευματικού συρμού στον οποίο επέβαιναν περίπου 200 μετανάστες χωρίς χαρτιά την προηγούμενη Κυριακή στη μεξικανική πολιτεία Ταμπάσκο.


«Δυστυχώς καταμετρούμε 11 θύματα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Ταμπάσκο» ανέφερε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter ο εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Λουίς Φελίπε Πουέντε.

Σύμφωνα με τις Αρχές, άλλοι δεκαοκτώ τραυματίες, προερχόμενοι από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, νοσηλεύονταν έως και την Πέμπτη στο Λας Τσιάπας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, στο Ουϊμανγκίγιο, σε μία ελώδη και δύσκολα προσπελάσιμη ζώνη. Με βάση τις τοπικές αρχές, ο συρμός μετέφερε άνω των 200 παράνομων μεταναστών.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς από την Ονδούρα, πριν από τον εντοπισμό κι άλλων σορών μεταξύ των συντριμμιών του τρένου.

Το υπουργείο Μεταφορών δρομολόγησε έρευνες για να διευκρινισθούν τα αίτια του εκτροχιασμού, που σύμφωνα με τις αρχές του Ταμπάσκο, οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα και στις κακές καιρικές συνθήκες.

Εκατοντάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική επιβιβάζονται λάθρα καθημερινά σε εμπορευματικούς συρμούς -τους αποκαλούν «το κτήνος» (la bestia) - οι οποίοι πραγματοποιούν δρομολόγια από τα νότια σύνορα με τη Γουατεμάλα έως τη μεθόριο με τις ΗΠΑ στα βόρεια.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περίπου 140.000 ξένοι εισέρχονται παράνομα κάθε χρόνο στο Μεξικό προσπαθώντας να φθάσουν στις ΗΠΑ.


ΤΑ ΝΕΑ