Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τέλη του 2016 το Τιθορέα-Δομοκός, ολοκληρώνει τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Υπολείπεται ακόμη η ολοκλήρωση της σήραγγας του όρους Όθρυς, η οποία κατασκευάζεται σε δύο κλάδους, μήκους 6,5 χιλιομέτρων

Σε περίπου 1,5 μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες που υπολείπονται ώστε από το φθινόπωρο να ξεκινήσει η τελευταία εργολαβία-σκούπα, με την οποία θα ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα - Δομοκός.

Βέβαια, στο σύνολό της η γραμμή δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τα τέλη  του 2016, όταν και τα τρένα θα κινούνται στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη πλήρως ηλεκτροκίνητα ολοκληρώνοντας το ταξίδι σε μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά.

Η νέα χάραξη, με την οποία παρακάμπτεται το υφιστάμενο κομμάτι της ορεινής, μονής, γραμμής έχει σχεδιαστεί για ανάπτυξη ταχυτήτων έως 250 Km/h και μειώνει τον χρόνο διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη κατά 25 λεπτά.

Στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός υπολείπεται ακόμη η ολοκλήρωση της σήραγγας του όρους Όθρυς, η οποία κατασκευάζεται σε δύο κλάδους, μήκους 6,5 χιλιομέτρων έκαστος και επίσης παρακάμπτει την ορεινή χάραξη.

Το συνολικό κόστος του έργου (μελέτη-κατασκευή) ανήλθε στα 354 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους που προήλθαν από τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης, ενώ την κατασκευή της σήραγγας υλοποίησαν οι τεχνικές εταιρείες J&P ABAΞ και ΤΕΡΝΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που παρουσίαζε το συγκεκριμένο έργο εξαιτίας της γεωλογίας της περιοχής, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Σταθόπουλος στάθηκε στη θετική επίδραση που θα έχει στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς βελτιώνονται θεαματικά οι προοπτικές για την ανάπτυξή της, ιδίως μέσω της ενίσχυσης των εμπορευματικών μεταφορών.


Έρχεται το έργο-σκούπα στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός
Τον Σεπτέμβριο θα έχει υπογραφεί η επόμενη εργολαβία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το αποκαλούμενο και έργο-σκούπα στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός, που ολοκληρώνει τον σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Οι δύο ενστάσεις που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ απορρίφθηκαν, οπότε δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο περιλαμβάνει τις υπολειπόμενες εργασίες υποδομής και κτιριακών εγκαταστάσεων, επιδομής, Η/Μ εγκαταστάσεων, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα - Δομοκός.

Σήμερα η έλλειψη ηλεκτροκίνησης στο σύνολο της γραμμής Αθηνών -Θεσσαλονίκης προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην κίνηση των συρμών, καθώς στο τμήμα εως τον Δομοκό κινούνται ντιζελοκίνητες μηχανές και στο υπόλοιπο τμήμα, έως τη Θεσσαλονίκη, ηλεκτροκίνητες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 415 εκατ. ευρώ και η διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Προσωρινός μειοδότης του έργου, με έκπτωση 8,5%, έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - J&P ΑΒΑΞ - TΕΡΝΑ.


Ypodomes.