Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μας κάλεσε η κυβέρνηση και ήρθαμε για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λένε οι Ρώσοι

Είχαν προηγηθεί επιθεωρήσεις στο δίκτυο του ΟΣΕ και σε λιμένες.


Αφού τους παρακαλάμε, ίσως και να κατέβουν στο διαγωνισμό.

 Δεν αποτελεί μια αυθαίρετη θεώρηση, αλλά ερμηνεία των δηλώσεων του Ρώσου υπουργού Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Χατζηδάκη.
«Εκφράστηκε προς το παρόν η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρουμε κάποια πληροφορία όσον αφορά προκαταρκτικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κι εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού, όσον αφορά αυτές τις διαδικασίες», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών.

Ο κ. Σοκόλοφ εκπροσώπησε τους ρωσικούς σιδηροδρόμους (RZD), οι οποίοι, με τη σειρά τους, βρίσκονται σε φάση αποκρατικοποίησης. Ηταν η πρώτη φορά που ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών συναντήθηκε, στην Ελλάδα, με το Ρώσο ομόλογό του. Ωστόσο την Ελλάδα είχαν επισκεφθεί υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών σιδηροδρόμων, επιθεωρώντας το δίκτυο του ΟΣΕ, αλλά και λιμένες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, οι οποίοι έχουν επιβατικά δρομολόγια από τη Μόσχα έως το Πεκίνο και από τη Μόσχα έως το Βερολίνο, φτάνουν με απ'ευθείας συνδέσεις έως τη Σόφια και τη Βάρνα.
Το ενδιαφέρον τους, εφόσον κατέβουν στο διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επικεντρώνεται όχι τόσο στον τομέα των επιβατών, αλλά στον τομέα των εμπορευμάτων.
Οι προοπτικές ανάπτυξης των λιμένων της Θεσσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης και η σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν τους αφήνουν αδιάφορους.
Γι' αυτόν το λόγο, όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα στελέχη της RZD, επιθεώρησαν τις αποθήκες του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη σύνδεση με λιμάνια.
Η RZD πρόκειται για κολοσσό σε σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ενδεικτικό είναι ότι απασχολεί περίπου 1 εκατ. εργαζομένους, με κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ρούβλια και καθαρά κέρδη 184,5 εκατ. ρούβλια. Εχει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο του κόσμου (85.200 χιλιόμετρα), διακινώντας 950 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Από την πλευρά της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διακινεί ετησίως μόλις 13-15 εκατ. επιβάτες. Η αποκρατικοποίηση της ελληνικής εταιρείας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ ήδη το μετοχικό της κεφάλαιο μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ