Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γαλλικές εταιρείες θα συμμετέχουν στις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων

Η προσπάθεια της κυβέρνησης  και της χώρας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να μπει σε μια καινούργια περίοδο ανάκαμψης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων  Κ. Χατζηδάκης με τον  Γάλλο  ομόλογό του Φρεντερίκ Κουβιγιέ.
Στο τραπέζι όμως του διαλόγου, εκτός από την αλληλεγγύη των δύο χωρών, εκφράστηκε και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργό συμμετοχή γαλλικών εταιρειών, κρατικών και μη, στις αποκρατικοποιήσεις.
«Έρχομαι σε συνέχεια της επίσκεψης που έκανε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε εκφράσει τη χαρά του για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και είχε τονίσει το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ προσθέτοντας «η πολιτική της ελπίδας στρέφεται στο μέλλον και στη συνεργασία των δύο χωρών στα μεγάλα έργα».
Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρόμους και στους αυτοκινητοδρόμους.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης αναμένεται να βγει «στον αέρα» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον ερχόμενο Ιούνιο, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η κρατική εταιρεία των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF). Όσον αφορά την εταιρεία Rosco που έχει αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Μεταφορών, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η γαλλική εταιρεία Alstom.
Σε ότι αφορά τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ είπε πως σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει από τον γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο της Vinci, ο οποίος και δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (συμμετέχει στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου καθώς και σε συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων).
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι δηλώσεις σήμερα του Γάλλου υπουργού Μεταφορών, αποτελούν απτή απόδειξη για ενεργό συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Newsit.gr

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Θάλασσας και Αλιείας της Γαλλίας κ. Frederic Cuvillier

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Μεταφορών, Θάλασσας και Αλιείας της Γαλλίας, Frederic Cuvillier. 
Αμέσως μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Χατζηδάκης και Cuvillier δήλωσαν τα εξής: 
Κ. Χατζηδάκης: «Με τον Γάλλο συνάδελφό μου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μιλήσαμε για την προσπάθεια της κυβέρνησης και της χώρας, να ξεπεράσει τη μεγάλη οικονομική κρίση και να μπει σε μια καινούργια περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Εξήγησα την πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες: Μια κυβέρνηση η οποία είναι σταθερή. μια συμφωνία που  μας επιτρέπει πια να ξεχάσουμε τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που επίκειται.
Μιλήσαμε κυρίως, για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων ξεκινώντας από τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους, για την προσπάθεια να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Και επειδή μιλάμε για τον τομέα των μεταφορών, μιλήσαμε ιδιαίτερα για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO αλλά και για τις συμφωνίες παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Εξέφρασα από την πλευρά της κυβέρνησης την επιθυμία μας, την οποία την εκφράζουμε σε όλες τις περιπτώσεις, για ενεργό συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων σε αυτή την προσπάθεια.
Άλλωστε σε αυτή τη φάση, η πιο απτή απόδειξη αλληλεγγύης της Ευρώπης, θα είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

F. Cuvillier: Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Έρχομαι σε συνέχεια της επίσκεψης που έκανε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο οποίος, με την ευκαιρία εκείνη, είχε εκφράσει τη χαρά του για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και είχε τονίσει το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των δυο χωρών. Η αλληλεγγύη μας επιτρέπει να τα καταφέρουμε σε δύσκολες περιόδους.
Είναι μια πολιτική βούληση, μια πολιτική της ελπίδας και μια πολιτική που στρέφεται προς το μέλλον. Οι συνεργασίες, πιο συγκεκριμένα πάνω στα μεγάλα έργα τα οποία ακριβώς είναι και το μέτρο που μας δίνει τη ζωντάνια μιας χώρας στους εξής τομείς: Πρώτα απ' όλα στον τομέα των σιδηροδρόμων, με την Alstom και σύντομα και την SNCF που θα βρεθούν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, με την παραχώρηση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και πιο συγκεκριμένα με τη συμμετοχή της εταιρείας VINCI. Όπως επίσης και με το θέμα των αερολιμένων, πάλι με την VINCI, υπάρχει η ελπίδα να συγκεκριμενοποιηθεί αυτό το διάβημα που στρέφεται προς το μέλλον και το οποίο είναι ακριβώς πολύ καθησυχαστικό. Μας δείχνει άλλωστε το μέτρο της ευθύνης και του θάρρους που επέδειξε η κυβέρνηση Ένα θάρρος το οποίο πραγματικά ήταν πολύ σημαντικό.

Κ. Χατζηδάκης: Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική κυβέρνηση. Είναι απτή απόδειξη οι δηλώσεις σήμερα του Γάλλου Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος μετά την επίσκεψη του Προέδρου F. Hollande συνεχίζει και προχωρεί παραπέρα, κάνοντας περαιτέρω βήματα που δείχνουν ότι η Γαλλία και η Ελλάδα μπορούν να έρθουν ακόμη πιο κοντά και ότι η Γαλλία με τις επιχειρήσεις της μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα πρακτικά, να ξεπεράσει αυτή την κρίση».