Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Hλεία: Το τρένο ήρθε... για να μείνει!


Η καθιέρωση του τρένου ως μοχλού τουριστικής ανάπτυξης φαίνεται να αποτελεί πλέον πραγματικότητα και για την Ηλεία. Το εγχείρημα που ξεκίνησε δειλά δειλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Σεπτέμβριο με τις τουριστικές εκδρομές κυρίως στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, αποδεικνύεται επιτυχημένο, καθώς έχει επιφέρει συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία περιλαμβάνουν την Αρχαία Ολυμπία στους προορισμούς διαμονής τους.

Το τετραήμερο της Καθαράς Δευτέρας πραγματοποίηθηκε για πρώτη φορά ο γύρος της Πελοποννήσου με τρένο, κάτι που θα πραγματοποιηθεί και το Πάσχα αλλά την Κυριακή του Θωμά (τρίημερο). Η διαδρομή του τρένου ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στην Πάτρα, περνώντας από τα περισσότερα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου (Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Πύργος, Αμαλιάδα) αλλά και από τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως το σπήλαιο του Διρού και η αρχαία Ολυμπία. Όπως δήλωσε στο patrisnews ο Δ.Κουτλουγιάννης, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου atholidays.gr, η πρώτη εκδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, γεγονός που οδήγησε στη διοργάνωση ακόμα δύο εκδρομών με την ίδια διαδρομή το τετραήμερο του Πάσχα, το τριήμερο της Κυριακής του Θωμά, ενώ στα «σκαριά» είναι και ακόμα μία εκδρομή στις 21-24 Ιουνίου, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.



Παράλληλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προγραμματίζει πενθήμερη εκδρομή με Βρετανούς τουρίστες στις 11 Απριλίου στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Αλλώστε, στόχος πλέον είναι η προσέλκυση κοινού από το εξωτερικό, μια και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συλλόγους φίλων του σιδηροδρόμου από χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Αυστρία. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, θα επιστρατευθούν οι θρυλικές αυτοκινητάμαξες τύπου ΑLCO 9101, πλήρως ανακατασκευασμένες, οι οποίες κουβαλούν την ιστορία του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου και συνιστούν τροχαίο υλικό μουσειακής αξίας.

Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί σημαντικό σταθμό στην εκδρομή, καθώς οι επιβάτες του τρένου μένουν μία ολόκληρη ημέρα στην περιοχή διανυκτερεύοντας εκεί. Παράλληλα, στάσεις γίνονται στον Καϊάφα και στην Αμαλιάδα. Σημαντική παράμετρο της εκδρομής, όπως τονίζουν πηγές του ΟΣΕ στην εφ. Πατρίς, αποτελεί το ότι εκτελούνται ξανά δρομολόγια από τον Πύργο προς την Πάτρα, έστω και τουριστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επανέναρξη των επιβατικών δρομολογίων ύστερα από τρία χρόνια.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

-patrisnews