Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Υπόμνημα για τα κακώς κείμενα στην ΕΡΓΟΣΕ


Με πολυσέλιδο υπόμνημα του ο πρώην υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ κ.  Δονάτος Τάχιας περιγράφει τα κακώς κείμενα στην εταιρία   που είναι επιφορτισμένη στην κατασκευή των σιδηροδρομικών έργων. Στα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα είναι επιβεβλημένο να δώσουν  απαντήσεις  οι αρμόδιοι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει με την θυγατρική  εταιρία του ΟΣΕ. Παραθέτουμε αυτούσιο το υπόμνημα του κ. Δονάτου Τάχια.


 «ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση νέου κριτηρίου πρόσληψης Συμβούλου  στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Προαπαιτούμενο ΠΡΟΣΟΝ υποψηφίου, η σε βάρος του  δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

 Αξιότιμοι κύριοι
Σε ειδική Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Σεπτεμβρίου 2012), για το «υπόγειο έργο σηράγγων της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. της νέας διπλής Σιδ/μικής Γραμμής υψηλών ταχυτήτων Λιανοκλάδι – Δομοκός» διαπιστώθηκε τεραστίου οικονομικού μεγέθους ζημιά σε βάρος του Δημοσίου (πλέον των 30.000.000€), προς όφελος της τεχνικής εταιρείας ‘ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ’. Στο   κεφ. ΣΤ αυτής καταλογίζονται ευθύνες στους εμπλεκόμενους μεταξύ των οποίων και στον ίδιο τον τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στο δε Κεφ. Ζ στις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της, η παραπάνω έκθεση καταλήγει επί λέξει ως εξής:
«Προτείνεται η αποστολή της παρούσας Έκθεσης Ελέγχου
1. Στον αρμόδιο για τη λειτουργία της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και
τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών
Για την άσκηση Πειθαρχικού Ελέγχου στα παραπάνω αρμόδια όργανα της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.
Για τη μέριμνα επιστροφής των ποσών που παρανόμως καταβλήθηκαν στον Ανάδοχο (βλέπε ΚΕΦ.ΣΤ΄/2. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ)
2.  Στον αρμόδιο Εισαγγελέα για την διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων ή  παραλείψεων».
Από μεν τον Εισαγγελέα Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο αυτό. Παραδόξως και όλως παρατύπως από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών υπήρξε αστραπιαία αντίδραση, όχι βεβαίως προς την κατεύθυνση των υποδείξεων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά όσο και αν αυτό ακούγεται και φαίνεται εξωφρενικό και οξύμωρο, έδωσε αμέσως εντολή να προσληφθεί ως Σύμβουλός του ο τέως  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ κ. Γ. Νέλλας, στον οποίο για το ανωτέρω σκάνδαλο έχει ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ο αρμόδιος Εισαγγελέας κατά τα προαναφερθέντα. Σημειωτέον ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ μετά την κοινοποίηση της παραπάνω εκθέσεως εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να συντάξουν  τον με αριθμό 44 αρνητικό Λογαριασμό/26-10-2012 επιστροφής από την ‘ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ’  ποσού 13.428.614,00€ (10.917.573,00 + ΦΠΑ). (ενέργεια ασφαλώς επιβεβαιωτική της ως άνω εκθέσεως και μερικώς επανορθωτική της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο).
Σας γνωρίζω επίσης ότι τον κ. Γ. Νέλλα, δεν τον βαρύνουν μόνον όσα του καταλογίζονται στην παραπάνω έκθεση. Με την από 18 – 05 – 2009  άλλη Έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών του τ.  Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, μεταξύ άλλων  του αποδίδονται βαρύτατες  ευθύνες παράλειψης ενεργειών και άσκησης των αρμοδιοτήτων του ως Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, με αποτέλεσμα να ατονήσει ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας και τελικά να προκύψει μεγάλη οικονομική ζημιά σε βάρος της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και κατ΄επέκταση του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος Ποιότητας της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ. κ. Μ. Βαρελάς  επιφορτισμένος για τον έλεγχο διαχείρησης των έργων, διαπίστωσε περίπτωση διπλοπληρωμής στην εργολαβία με Α.Δ.489. Με το με αριθ. πρωτ. 148103/3.12.2008 εμπιστευτικό  του έγγραφο προς τον κ. Γ. Νέλλα  ζήτησε να εκδώσει εντολή διενέργειας  ελέγχου της εργολαβίας. Παραδόξως όμως αυτός εκώφευσε, κατά παράβαση των υποχρεώσεων του και των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων του ως Διευθύνοντος Συμβούλου, ως υπευθύνου  δια πάσαν επιμέλειαν προστασίας των συμφερόντων της εταιρείας και του Δημοσίου χρήματος. Μετά την απαράδεκτη αδράνειά του, σε έλεγχο που πραγματοποίησε το  Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών του τ.  Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών διαπίστωσε διπλοπληρωμή στην ως εργολαβία  (πληρωμή δύο φορές ολόκληρης περιοχής του έργου).
     Είχα την αφέλεια, να πιστεύω ότι η πρόσληψη του κ. Γ. Νέλλα ως Συμβούλου, έγινε εν αγνοία του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη παρά την απευθείας κοινοποίηση από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (όπως παρέθεσα αρχικά). Γι αυτό  με το με αριθ. πρωτ. 3672/12-11-2012 εμπιστευτικό μου υπόμνημα (παρακαλώ να αναζητηθεί) τον ενημέρωνα σχετικά αναφέροντας επί λέξει: «….θα ήταν μεγάλη απογοήτευση για μένα, αν διαπίστωνα ότι ήταν και είναι σε γνώση σας η επιλογή συμβούλου στο Υπουργείο σας, που βαρύνεται με τις αναφερόμενες στο θέμα κατηγορίες» ή σε άλλη περικοπή «….επειδή σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι έχετε γνώση για χρήση ως συμβούλου σας  ατόμου που κατηγορείται για διαφθορά, προβαίνω σε αυτή την εκτενή ενημέρωσή σας»
Φυσικά από 12-11-2012 μέχρι και σήμερα καμιά απάντηση δεν μου δόθηκε, όπως εκ του νόμου και του Συντάγματος δικαιούμαι. Στις δε προσπάθειες μου να ενημερωθώ για την πορεία της απολύτως τεκμηριωμένης αναφοράς μου, συνοδευομένης μάλιστα με όλα τα απαραίτητα βεβαιωτικά έγγραφα έτυχα απαράδεκτης μεταχείρισης μέχρι σημείου και προσωπικού μου εμπαιγμού.
Συνεπώς για την πρόσληψη  αυτή δεν μπορεί να επικληθεί  κανένα ελαφρυντικό άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης, ή ότι αυτή δεν ήταν σε πλήρη γνώση και επίγνωσή της ηγεσίας του Υπουργείου.
Εκ των ανωτέρω, έχω πλέον σαφή και προσωπική αντίληψη, υποθέτω δε ότι με την παρούσα σχηματίζετε και Σείς,    γιατί προβάλλονται τόσες δυσκολίες στην απομάκρυνση από τη Διοίκηση των επιόρκων υπαλλήλων. Δεν μου μένει καμία αμφιβολία ότι και σε  περίπτωση που αναγκασθούν να τους απομακρύνουν, θα βρεθούν υπόγειοι διαπλεκόμενοι μηχανισμοί  υποθαλπτόμενοι από υψηλά πολιτικά πρόσωπα, που θα τους αποκαταστήσουν  επαναφέροντάς τους άμεσα ή έμμεσα στην Δημόσια Διοίκηση, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Χωρίς καμιά αμφιβολία τέτοιες ενέργειες αποτελούν ευθεία πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο λαό, που υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της διαφθοράς και τις διαπλοκής.
Ως Έλλην πολίτης, πέραν των άλλων, θλίβομαι βαθύτατα για την χωρίς καμιά συστολή και αιδώ, θρασύτατη και απροκάλυπτη προσβολή και περιφρόνηση των θεσμών της Δικαιοσύνης, των θεσμοθετημένων ανεξαρτήτων ελεγκτικών Αρχών του Κράτους, των Αρχών της ευνομούμενης  Δημοκρατίας, την κατάφορη παραβίαση του αλάνθαστου περί Δικαίου αισθήματος των πολιτών και την εν γένει απαξίωση αξιών και ηθών.
Για τους ανωτέρω λόγους απευθύνομαι σε όλους εσάς, πιστεύοντας και ελπίζοντας  να αναλάβει έκαστος αυτό που του αναλογεί και τον υποχρεώνουν οι θεσμικές του αρμοδιότητες, για την προστασία των θεσμών της πατρίδας μας, από αυθαίρετες και ηγεμονικές ενέργειες από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Στις ευνομούμενες δημοκρατίες οι πάντες κρίνονται και οι πάντες λογοδοτούν, πρωτίστως οι Διοικούντες.
Εγώ από την πλευρά μου, ένας άσημος πολίτης, εκτιμώ ότι έκανα κατ΄ επανάληψη  μάλιστα αυτό που μου αναλογεί, καταγγέλλοντας τεκμηριωμένα όμως μεγάλες απάτες που διαπίστωνα, που βεβαιώθηκαν επίσημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μου στοίχισαν  δύο απολύσεις από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και μια αγωγή εκφοβισμού εναντίον μου 1.000.000€. (Παρενθετικά σας γνωρίζω ότι η αποδειχθείσα βασιμότητα των καταγγελιών μου όχι μόνον με δικαίωσε και δικαστικά, αλλά και καταδίκασε την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για συκοφάντησή μου.) 

   Με εκτίμηση

Δονάτος Τάχιας
Γεωλόγος & Γεωπόνος
τ. Υπάλληλος ΕΡΓΟΣΕ