Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΤΑΑ: Δάνειο 12 εκατ. δολαρίων για νέο σιδηροδρομικό τερματικό σταθμό στη Μολδαβία

Δάνειο, ύψους 12 εκατ. δολαρίων, χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Danube Logistics, ιδιοκτήτρια-διαχειρίστρια εταιρεία στο λιμάνι Giurgieulesti International Free Port, ώστε να κατασκευαστεί σιδηροδρομικός τερματικός σταθμός  στη Μολδαβία.

Το εν λόγω λιμάνι αποτελεί βασικό περιφερειακό κόμβο σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Προυτ (νότια της Μολδαβίας), μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.
Το λιμάνι Giurgieulesti αποτελεί ένα κέντρο logistics πολλαπλών χρήσεων, καθώς περιλαμβάνει τερματικό σταθμό πετρελαίου, εμπορευματοκιβωτίων και άλλων αγαθών (σιτηρά, δημητριακά), ενώ είναι το μοναδικό hub που διαθέτει η Μολδαβία.
Όσον αφορά στα κεφάλαια που θα δοθούν από την ΕΤΑΑ, θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του επιπέδου των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, καθώς και για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του terminal, όπου γίνεται η διαχείριση containers, ξηρών εμπορευμάτων, χύδην φορτίων κ.ά. Με την ολοκλήρωση των βελτιωτικών έργων, δεν θα απαιτούνται μεταφορτώσεις εμπορευμάτων από τα σιδηροδρομικά βαγόνια στα φορτηγά.
«Η αποκατάσταση των υποδομών στη Μολδαβία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το project αυτό θα συμβάλλει στην ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Το λιμάνι ήδη κατέχει σημαντικό ρόλο στην παροχή συνδυασμένων μεταφορικών υποδομών», τόνισε ο διευθυντής Μεταφορών της ΕΤΑΑ, Sue Barrett.
Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΑ, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Μολδαβία, έχει μέχρι σήμερα υπογράψει περίπου 90 επενδυτικά σχέδια στη χώρα, που καλύπτουν τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κ.ά.
Β. Βεγιάζη