Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτες αντιδράσεις από τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες


ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από την κήρυξη κινητοποιήσεων διαρκείας.
Ηδη οι σιδηροδρομικοί προκήρυξαν δύο προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, εξαιτίας των οποίων θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου για 48 ώρες.
Την ίδια στιγμή, οι ηλεκτροδηγοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ απειλούν να εφαρμόσουν ωράριο? στενού δημόσιου τομέα στα μέσα σταθερής τροχιάς, δουλεύοντας από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και κρατώντας
ακινητοποιημένα τα μέσα στις αργίες.
Σήμερα μάλιστα συγκαλείται συνέλευση όλων των σωματείων στα μέσα σταθερής τροχιάς προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Οσον αφορά στους σιδηροδρομικούς, εκτός της υπαγωγής τους στο ενιαίο μισθολόγιο, διεκδικούν την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αποσπά από τον ΟΣΕ τα Μηχανεργοστάσια και συγκροτεί εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού (ROSCO) με στόχο την ιδιωτικοποίησή της καθώς επίσης και την ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Η εταιρεία ήδη λειτουργεί χωρίς ελλείμματα και με τη λειτουργία της γραμμής Ικονίου - Θριασίου μπορεί να πολλαπλασιάσει το εμπορευματικό μεταφορικό της έργο και να είναι μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση» τονίζουν.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους κυρίως στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και στο άρθρο 11 δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα εξαίρεσης τεχνικού και εξειδικευμένου προσωπικού του ΟΑΣΑ από το ενιαίο μισθολόγιο μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Σε περίπτωση, πάντως, που αυτή δεν περάσει, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας, η μορφή των οποίων θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.
Ειδικά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, οι εργαζόμενοι εξετάζουν την πραγματοποίηση τριών στάσεων εργασίας κάθε μέρα κατά την εορταστική περίοδο πιθανότατα από τις 5 έως τις 9 το πρωί, από τις 2 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Φώτο αρχείο