Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ζητάει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας από τον ΟΣΕ


Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Δ.Σ. του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Εμμανουήλ Αγγελάκα, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα αλλά και σε όλους τους βουλευτές του Νομού Αχαΐας,
αναφέρεται στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους και τους παραγωγούς ορισμένων οικισμών (Γομοστό, Παλιοχώρι της τοπικής κοινότητας Καραιίκων και Μπονταίικα, Σαγαίικα της τοπικής κοινότητας Σαγαιίκων) της Δημοτικής Ενότητας Μόβρης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και δεν είναι άλλο από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερχείλιση των χειμάρρων που διέρχονται από τη σιδηροδρομική γραμμή.
Σε σχετική του ανακοίνωση ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας επισημαίνει τα παρακάτω: "Υπερχείλιση που οφείλεται στην πλημμελή και εντελώς αναποτελεσματική διάνοιξη των προαναφερθέντων χειμάρρων λόγω της απουσίας οποιασδήποτε σχετικής παρέμβασης και της ολοκληρωτικής εγκατάλειψής τους στην τύχη από τις υπεύθυνες υπηρεσίες του ΟΣΕ και έχει καταστροφικές συνέπειες σε καλλιέργειες, εκτροφές ζώων και κατοικίες.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, στην επιστολή του, κατέδειξε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την ευθύνη των εμπλεκομένων με το θέμα υπηρεσιών του ΟΣΕ  και αντέκρουσε τις κατά καιρούς εκ μέρους του  εκφραζόμενες ενστάσεις αναρμοδιότητας και μεταφοράς ευθυνών στη Ν.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου και στους διαχειριστές της. Και μάλιστα στο κύριο επιχείρημα που εκφράστηκε από τον ΟΣΕ και τις υπηρεσίες του, δηλαδή ότι τα υπερβάλλοντα νερά στους χειμάρρους είναι απόρροια και οφείλονται στη λειτουργία της παραπάνω εθνικής οδού, απάντησε με την υπενθύμιση ότι και ο ΟΣΕ είχε   γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής της Ν.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου.
Τέλος, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος έκλεισε την παραπάνω επιστολή του ευελπιστώντας για κατανόηση και κάνοντας έκκληση στην κοινωνική ευαισθησία του ΟΣΕ τον οποίο  κάλεσε να αναλάβει  άμεσα τα αναγκαία εκείνα και επείγοντα μέτρα διάνοιξης των χειμάρρων προκειμένου να υπάρξει ομαλή απορροή των υδάτων και φυσικά να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα που θα απειλήσουν με την καταστροφική «μανία» τους κατοίκους αλλά και αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή των πληττομένων, από τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων, κατοίκων και παραγωγών ολόκληρης της περιοχής έχει εξαντληθεί – άλλωστε η σχετική αλληλογραφία καλά «κρατεί» από το 1995 -  και το επόμενο πλέον «βήμα» προς επίλυση του προβλήματος φαντάζει να είναι η δικαστική οδός χωρίς να αποκλείεται, συγχρόνως, η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την πλευρά των παραπάνω ζημιούμενων δημοτών, ενώ η τελευταία φράση της επιστολής του δημάρχου ήταν «Επιτέλους ΕΛΕΟΣ!!!»."

Bestnews