Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μνημείο χαρακτηρίστηκε το κτίριο που στεγάζει το Σιδηροδρομικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη


Φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή εκθεμάτων, μεταξύ των οποίων το αυθεντικό βαγόνι- τραπεζαρία του θρυλικού «Όριαν Εξπρές» και μια ατμομηχανή του 1894. Το κτίριο που στεγάζει το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο βρίσκεται επί της οδού Νέας Μοναστηρίου 7Β, στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου. Το κεντρικό κτίριο κατασκευάστηκε το 1894 και σύμφωνα με ορισμένους μελετητές είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι.

Το κτίριο χτίστηκε για να στεγάσει την Υπηρεσία Στρατηγικής Εκμετάλλευσης της Εταιρείας Σιδηροδρόμων της Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης. Αποκαλούνταν «Στρατιωτική στάση» και αποτέλεσε σημείο ελέγχου όλων των σιδηροδρομικών σταθμών. Στα χρόνια της λειτουργίας του το κτίριο «αντίκρισε» Έλληνες και ξένους στρατιώτες που πολέμησαν στη διάρκεια των βαλκανικών και παγκόσμιων πολέμων, αλλά και το βλέμμα χιλιάδων μελών της εβραϊκής κοινότητας που έφευγαν στοιβαγμένοι για το 'Αουσβιτς.

Η χρήση του κτιρίου σταμάτησε το 1977. Το 1996 υπογράφτηκε σύμβαση εκμίσθωσής του μεταξύ του ΟΣΕ και του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα και έπειτα από τις επίμονες προσπάθειες του προέδρου του Συλλόγου και συνταξιούχου σιδηροδρομικού, Ευθύμη Κοντόπουλου (σημερινού προέδρου του μουσείου).

Κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιρίου λόγω της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής αξίας του. Μνημεία χαρακτηρίστηκαν, επίσης, τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων που πλαισιώνουν το κεντρικό κτίριο και χτίστηκαν την ίδια περίοδο με αυτό.

Μ. Κουζινοπούλου 
News Room «Κέρδος» ΑΠΕ - ΑΜΠ