Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Δίκες-εξπρές για τους επίορκους υπαλλήλους και πρόστιμα-φωτιά για το «φακελάκι»


Αυστηρότερες οι διατάξεις

Χρηματική ποινή ύψους 50πλάσιου του ποσού που αποκόμισαν από «φακελάκι» όσοι διέπραξαν αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, πέραν της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί από τα δικαστήρια, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με άλλα λόγια, για «φακελάκι» 1.000 ευρώ ο επίορκος λειτουργός καλείται, πλέον, να πληρώσει 50.000 ευρώ, ενώ για «δωράκι» 2.000 ευρώ, θα πληρώσει 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι επίορκοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (τραπεζικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ) οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, θα υπάγονται σε ταχύτατη διαδικασία στο στάδιο αξιολόγησης, ανάκρισης και εκδίκασης, όπως συμβαίνει για υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης εξουσίας.

Η ρύθμιση θα αφορά σε αδικήματα όπως δωροδοκίας, απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης και ψευδούς βεβαίωσης.

Ειδικότερα, οι δικογραφίες των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί την ποινική δίωξη. Στη συνέχεια, θα αναλαμβάνει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4-6 μήνες. Θα έχει, επίσης, δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Υπολογίζεται ότι, με αυτό τον τρόπο, το πολύ σε οκτώ μήνες θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη. Σήμερα «λιμνάζουν» 6.000 κακουργηματικές υποθέσεις, που έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την πάροδο ακόμη και πολλών ετών.