Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Επανεκκίνηση αποκρατικοποιήσεων τον Σεπτέμβριο


Στις προτεραιότητες είναι η πώληση των Κρατικών Λαχείων, του ΟΔΙΕ και η επιλογή συμβούλου για ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Σεπτέμβριο ξεκινά η επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση του IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου) και η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων.


Δεν πρέπει να αποκλειστεί και μία κίνηση-έκπληξη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μια ιδιωτικοποίηση πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους επικεφαλής της τρόικας. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ενημέρωσαν χθες τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Τάκης Αθανασόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Εμίρης.
«Ξεκινάμε Σεπτέμβριο. Θα έχουμε εξελίξεις και θα έχουμε προχωρήσει αρκετά έως το τέλος του έτους», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του Ταμείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Προσέθεταν πως με το που συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, πρωταρχικός στόχος είναι να «τρέξει» η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής έχουν δείξει ενδιαφέρον 14 όμιλοι, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Στην τελική του φάση θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Πιο «ώριμη» αποκρατικοποίηση θεωρείται από τη διοίκηση του Ταμείου αυτή του IBC και αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα και εντός του Σεπτεμβρίου.
Επίσης, όπως έγραψε χθες το «Εθνος», στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι η πώληση των Κρατικών Λαχείων και του ΟΔΙΕ, καθώς και η επιλογή συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η κατάρτιση του καταλόγου με τα προς αξιοποίηση ακίνητα του Δημοσίου.
Κώστας Τσαχάκης