Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Το τρένο πληρώνει την αντιδικία Νίκα με ΟΣΕ

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

 Εκδρομή τουριστικού χαρακτήρα με το τρένο, με την προοπτική της ανάδειξης, πραγματοποιούν αύριο 50 Ελληνες φίλοι του σιδηροδρόμου στη μετρική γραμμή της Πελοποννήσου, από τον Πύργο έως την Κόρινθο.
Η Καλαμάτα, όμως, είναι εκτός ταξιδιού, γιατί, όπως διαμαρτύρονται οι φίλοι του τρένου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δεν απελευθερώνει τις ισόπεδες διαβάσεις, για λόγους αντιδικίας με τον ΟΣΕ. Και του απευθύνουν έκκληση - δημόσια αυτή τη φορά - να δει το πραγματικό συμφέρον της πόλης, όπως τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αθηνών Σπύρος Νικολόπουλος.
«Το ταξίδι μας εντάσσεται στην προσπάθεια να δραστηριοποιήσουμε τη γραμμή που η ανακαίνισή της κόστισε 100 εκ. ευρώ. Είναι κρίμα από το Θεό», παρατήρησε ο κ. Νικολόπουλος. 
Ανέφερε ότι το τρένο θα έμπαινε στην Καλαμάτα, αλλά σημείωσε: «Ο δήμαρχος ασφαλτόστρωσε τις διαβάσεις, τα πασάγια και το τρένο δεν περνάει. Είναι 8 διαβάσεις μέχρι την Καλαμάτα. Σχεδιάζουμε ταξίδια στη διαδρομή Κόρινθος - Καλαμάτα για τουριστικούς λόγους, με διανυκτέρευση στην Καλαμάτα. Και σχεδιάζουμε τέτοιες εκδρομές ανά εβδομάδα, 15 ημέρες ή μήνα. Επειδή έχει τσακωθεί με τον ΟΣΕ, ο δήμαρχος δεν μπορεί να μην ανοίγει τα πασάγια. Υπάρχει λύση, ώστε να περνούν όλοι (αυτοκίνητα, δίκυκλα, πεζοί και τρένα) χωρίς πρόβλημα από τις διαβάσεις. Δεν μπορεί επειδή φταίει ο ΟΣΕ ή να έχει τσακωθεί μαζί του, να μην τον ενδιαφέρει ο επιβάτης, ο τουρίστας που πρόκειται να έρθει στην πόλη του Θα αναγκαστούμε να πάμε στην Ολυμπία ή να πηγαίνουμε μέχρι την Τρίπολη. Πρέπει να το δει πιο ψύχραιμα».
Ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε ότι «παγκοσμίως υπάρχει τεράστια ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τουρισμού. Εχουμε εν δυνάμει 70 - 80 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο μετρικό δίκτυο της Ευρώπης και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Και το δίκτυό μας έχει μοναδικά τοπία και μνημεία και περιοχές με σπουδαία αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο) και μεις τα απαξιώνουμε. Το μετρικό σιηροδρομικό δίκτυο πρέπει να παραμείνει ακέραιο».
Οπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για τη μετρική γραμμή της Πελοποννήσου που για τα επόμενα ταξίδια βρίσκονται στην αναμονή 90 Ελληνες φίλοι του σιδηροδρόμου και 60 - 70 ξένοι από Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία.
Η αυριανή εκδρομή θα γίνει με τρένο, που θα έχει μηχανή μιά ανακατασκευασμένη ALCO και δύο βαγόνια, ένα επιβατηγό και μια σκευοφόρο. Θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από τον Πύργο και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Καλό Νερό - Ζευγολατιό - Τρίπολη - Αργος - Κόρινθο. Στους Χράνους της Αρκαδίας σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο οργανώνεται τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά.

eleftheriaonline.gr