Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εντολή Πεπόνη: ερευνήστε έναν προς έναν τους μισθούς των στελεχών ΔΕΚΟ – Όχι μόνο δεν τους μείωσαν αλλά τους αύξησαν από την... πίσω πόρτα!



- Οι μειώσεις μισθών κατά 35% έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 

- Αντί για μειώσεις, οι διευθυντές αύξησαν τους μισθούς τους σύμφωνα με καταγγελίες 
- Ποιοι μιλούν για υπόγειες συμφωνίες στελεχών και συνδικαλιστών
- Ο Γρηγόρης Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί που δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, να εντοπιστούν τα ποσά που καταβλήθηκαν και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα
- Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και μεγαλοστελέχη τραπεζών που... ξέχασαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση
- Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης

Την ώρα που μισθοί και συντάξεις πετσοκόβονται για πολλοστή φορά, κάποια... golden boys με παχυλούς μισθούς όχι μόνο δεν εφάρμοσαν το νόμο για περικοπές ύψους 35% αλλά χάρη στο ελληνικό δαιμόνιο βρήκαν τρόπους να πάρουν ακόμη και αυξήσεις! 


Μόνο που όλα αυτά θα βρεθούν τώρα στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, αφού σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε να τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις περικοπές στις αποδοχές σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 και αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!

Η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται λίγες μέρες μετά την αποπομπή, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του διοικητή της ΛΑΡΚΟ, από τον οποίο ζητήθηκε η παραίτησή του γιατί δεν εφάρμοσε το νόμο για τις μειώσεις μισθών. 



Για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκαν αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού», δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά να ερευνηθεί σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητά να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.

Τέλος, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.


newsit