Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Εφεδρεία: Τι κίνητρα δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους



Κίνητρα όπως η αναγνώριση πλασματικού χρόνου, η έξοδος από την υπηρεσία με 60% του μισθού για τρία χρόνια και συνταξιοδότηση, περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις.


Στην πρώτη φάση, θα θεσμοθετηθούν κίνητρα, όπως η αναγνώριση πλασματικών χρόνων για ένα κομμάτι υπαλλήλων που δεν συμπληρώνουν την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας και απέχουν από τη σύνταξη 2 με 3 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Στη δεύτερη φάση, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν από τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού. Το διάστημα αυτό δεν θα ξεπερνά τα τρία χρόνια.
Στην τρίτη φάση, θα συνταξιοδοτούνται με την πάροδο του προηγούμενου διαστήματος.
Ωστόσο, όσοι υπάλληλοι λάβουν αρνητική αξιολόγηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2012, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης. Θα ισχύσει και γι' αυτούς το διάστημα τριών ετών με το 60% του μισθού τους, όμως στη συνέχεια θα απολυθούν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αναμένεται να φέρει 10 με 15 χιλιάδες περισσότερες αποχωρήσεις από αυτές που έχουν υπολογιστεί, μέχρι το 2015.
Για την εφεδρεία πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.

newsbomb.gr