Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πιερία: καταστροφή αρχαιολογικού στεγάστρου για δεύτερη φορά

..Το εύρημα είχε έρθει στο φως από τις σωστικές ανασκαφές  που έγιναν για τις εργασίες της ΕΡΓΟΣΕ..

  • Για δολιοφθορά κάνει λόγο η αρμόδια Εφορεία   Αρχαιοτήτων
Αγνωστοι κατέστρεψαν για δεύτερη φορά το μικρό στέγαστρο που προφυλάσσει τα κατάλοιπα μιας αγρέπαυλης της Ελληνιστικής εποχής στην παραθαλάσσια περιοχή (Κομπολόι) της Σκοτίνας Πιερίας.

Το εύρημα είχε έρθει στο φως από τις σωστικές ανασκαφές που έγιναν για τις εργασίες της ΕΡΓΟΣΕ (σήμερα βρίσκεται κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα) και λόγω της σημασίας του χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος. Κι αυτό, γιατί θεωρείται, ότι θα ήταν από τα επιβλητικότερα συγκροτήματα του είδους στη χώρα των Λειβήθρων, η οποία ταυτίζεται πιθανώς με τη σύγχρονη αγροτική περιοχή της Σκοτίνας και της Λεπτοκαρυάς.
Η δις καταστροφή του στεγάστρου πάντως κάνει την αρμόδια ΚΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων να μιλά για δολιοφθορά ενώ ακόμη δεν μπορεί να αποσαφηνισθεί, αν έχουν υποστεί βλάβες και τα αρχαία. Το βέβαιο είναι, ότι σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο πρόκειται για αδίκημα και οι παραβάτες διώκονται ποινικά
Να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι έχουν εκπονήσει μελέτη την αποκατάσταση της αγρέπαυλης δεδομένου ότι η προστασίας της θεωρείται απαραίτητη.
 "ΤΟ ΒΗΜΑ"