Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Επανέρχεται η απειλή των ακούρευτων ομολόγων

Τα τέσσερα από τα ομόλογα που έχουν αποφασίσει οι κάτοχοι τους να απορρίψουν το PSI είναι του ΟΣΕ, συνολικής ονομαστικής αξίας 999 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στον ιστότοπό του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.


Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Σε καυτή πατάτα έχουν μετατραπεί τα ελληνικά ομόλογα των οποίων οι κάτοχοι αρνήθηκαν να υπαχθούν στο κούρεμα του PSI καλυπτόμενοι πίσω από το αλλοδαπό δίκαιο υπό το οποίο είχαν εκδοθεί. Συνολικά η ονομαστική τους αξία υπερβαίνει τα 3,4 δισ. ευρώ και το πρώτο εξ’ αυτών ωριμάζει και καθίσταται απαιτητό στις 13 Σεπτεμβρίου, φέτος. Αφορά 190 εκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε ο ΟΣΕ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις 13/09/2002 και αυτή τη στιγμή αποτιμάται στο 22,5% της ονομαστικής του αξίας. Σε διπλάσια δηλαδή επίπεδα από αυτά που διαπραγματεύονται τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που αποτιμώνται κατά μέσο όρο κοντα στο 13% της ονομαστικής τους αξίας.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως μεταξύ των κατόχων τους συγκαταλέγονται ξένα vulture funds που τοποθετήθηκαν σε δραματικά απαξιωμένα ελληνικά ομόλογα, κυρίως ξένου δικαίου με στόχο την αποκομιδή σημαντικών υπεραξιών σε περίπτωση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας ή μετά από δικαστική διεκδίκηση. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει «ακούρευτο» το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ, το 90% της ονομαστικής αξίας του οποίου είχε συγκεντρώσει το Dart Management Fund του Kenneth Dart με έδρα τα νησιά Cayman.

Καθίσταται σαφές άτι οιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να πληρωθεί το ομόλογο του Σεπτεμβρίου θα βρεθεί προ μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων και θα επωμιστεί σοβαρότατο πολιτικό κόστος που ενδεχομένως να αποδειχθεί ακόμη και μοιραίο για τη βιωσιμότητα της δεδομένης της ρευστότητας που προκύπτει στην πολιτική ισχύ των κομμάτων μετά και τις χθεσινές εκλογές.

Σε περίπτωση δε που επιλέξει να μην το αποπληρώσει, θα προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα στην διεθνή αξιοπιστία της χώρας που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια περίοδο κατά την οποία πιθανολογείται ότι θα συζητείται, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά έως τότε σε σχέση με την θέση μας στην ευρωζώνη, το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το ομόλογο αυτό που πληρώθηκε τον Μάιο όπως και αυτό που λήγει τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI - συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους».

Το ομόλογο των 190 εκατ. του ΟΣΕ έχει κωδικό ISIN, τον FR0000489676 και στις 27 Μαρτίου οπότε και συνήλθε η γενική συνέλευση των ομολογιούχων, αποφασίστηκε να μην εγκριθεί η πρόταση του Δημοσίου.

Τα 3,4 δισ. που προαναφέρθηκαν αφορούν οκτώ επίμαχα ομόλογα για τα οποία οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων έχουν ήδη ψηφίσει κατά του PSI. Για πολλά από τα υπόλοιπα έως του ποσού των 6,4 δισ. (η αξία μεταλλάζεται καθώς μεταξύ άλλων 3 είναι αποτιμημένα σε γεν) οι ομολογιούχοι ανέβαλαν τις αποφάσεις τους καθ’ όσον δεν λήγουν άμεσα και εκκρεμούν ακόμα πληρωμές τοκομεριδίων που έχουν λαμβάνειν.

Εξάλλου η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεων που προκύπτουν από την κατοχή των εν λόγω τίτλων αποτελεί εξασφάλιση των ομολογιούχων και είναι άλλωστε και ο λόγος που οι τιμές των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου που δεν εντάχθηκαν στο PSI, εξακολουθούν να διακρατούνται και να αποτιμώνται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα, ακόμα και από αυτών των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου. Τα τέσσερα από τα ομόλογα που έχουν αποφασίσει οι κάτοχοι τους να απορρίψουν το PSI είναι του ΟΣΕ, συνολικής ονομαστικής αξίας 999 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στον ιστότοπό του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Άλλο ένα είναι του ΟΑΣΑ, αξίας 240 εκατ. ευρώ και τρία του ελληνικού δημοσίου συνολικής αξίας 120 δισ. γεν ή 1,2 δισ. ευρώ περίπου. Ακόμα δύο είναι του ελληνικού δημοσίου αξίας 200 εκατ. και 1 δισ. αντιστοίχως.



 CAPITAL.GR