Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τετατέτ συνδικαλιστών του ΣΣΒΕ και πρόεδρου του ΟΣΕ

Ενώπιος  Ενωπίω βρέθηκαν χθες Πρόεδρος του ΟΣΕ και συνδικαλιστές του σωματείου σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος. Ειδικότερα ο Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος εβρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη ζήτησε και έγινε αποδεκτή, συνάντηση του με τους εκπροσώπους των  εργαζομένων  της  Βορείου Ελλάδος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος  (ΣΣΒΕ). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθώς ερωτήματα για την προοπτική  του  σιδηροδρόμου και το μέλλον του εργασιακού τους βίου. Ειδικότερα τέθηκαν τα θέματα, της συνέχισης ύπαρξης λειτουργίας των Μαχανοεργοστασίων, της επιστροφής όσων εντάχτηκαν στην εφεδρεία, το Οργανόγραμμα και το καθηκοντολόγιο, το επίδομα ελιγμών, το χρόνιο πρόβλημα των αναπαύσεων και των αδειών, τις ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων, της  ΣΣΕ και την υπογραφή της ΚΥΑ καθώς και θέματα που άπτονται της ασφάλεια και της κυκλοφορίας των τρένων. Σε πολλά από τα ερωτήματα  ο κ. Θεοφανόπουλος έδωσε απαντήσεις και σε άλλα  άφησε ανοικτά. Στο θέμα της προοπτικής των Μαχανοεργοστασίων είπε ότι δεν μπορούν να λειτουργούν πλέον με το καθεστώς που λειτουργούν μέχρι σήμερα λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ε.Ε. Αναφέρθηκε σε τρία σενάρια που  συζητούνται, Πρώτον, ο Λογιστικός διαχωρισμός, Δεύτερον να δημιουργηθεί ξεχωριστεί θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ στα πρότυπα της ΕΡΓΟΣΕ  και Τρίτο να δημιουργηθεί μια ξεχωριστεί ΔΕΚΟ με αποστολή να επισκευάζει τα οχήματα όλων των μέσων σταθερής τροχιάς. Οργανόγραμμα –καθηκοντολόγιο, σε περίπτωση πλεονάζοντος προσωπικού ανέφερε ότι αυτό μπορεί να απορροφηθεί μέσα στον ΟΣΕ. Οι ενδεχόμενες μετακινήσεις θα έχουν ως βάση τα κοινωνικά κριτήρια.  Για το επίδομα των ελιγμών το άφησε ανοικτό. Για την επιστροφή των εφέδρων είπε ότι θα γίνει θα γίνει μετά τις εκλογές. Για την ΣΣΕ περιμένουν τη υπογραφή της ΚΥΑ. Για τα υπόλοιπα θέματα είπε ότι είναι χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα που γίνεται προσπάθεια επιλύσεως τους.
Θα πρέπει να σημειώσουμε για την ιστορία ότι πρώτη φορά  Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος του ΟΣΕ επισκέπτεται τα γραφεία του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος στην οδό Εγνατίας 142
Ο Πρόεδρος του ΟΣΕ συνεχίζοντας την επιθεώρηση του δικτύου στην Μακεδονία και την Θράκη επιβιβάστηκε στο  καταγραφικό μηχάνημα και αναχώρησε το πρωί για έλεγχο της γραμμής Θεσσαλονίκης -Αλεξανδρούπολης.

Αναγκαία διευκρίνηση.  Η επιστροφή των εφέδρων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί  λόγω της σχετικής απαγόρευσης που ισχύει κατά την  προεκλογική περίοδο – Προσλήψεις-  μεταθέσεις κτλ .