Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Το τρένο της μεγάλης... χλιδής

Της Μαρίας Μόσχου

 Ο πιο... «γαλαντόμος» Οργανισμός είχε αποδειχθεί για πολλά χρόνια ο υπερχρεωμένος ΟΣΕ που επί δεκαετίες λειτουργούσε με ένα άναρχο σύστημα και μια λογική «ξεχαρβαλώματος». Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν εντοπιστεί «αποστήματα» που έσπασαν, αλόγιστες σπατάλες που περικόπηκαν αλλά και περιστατικά... «αδιαφορίας» που κόστιζαν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στον ΟΣΕ. Η εταιρεία ήταν πρωταγωνιστής σκανδάλων πελατειακών σχέσεων και κακοδιαχείρισης.

«Ζέσταινε» για πολλούς Χειμώνες σχεδόν ολόκληρη την περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας, μετέφερε με εκπτώσεις έως και 80% εμπορεύματα εταιρειών, «πλήρωνε» λογαριασμούς τρίτων και μια σειρά άλλων «αγαθοεργιών». Το πιο ενδεικτικό «σκάνδαλο» είναι αυτό της κατασπατάλησης καυσίμων. Οι φήμες έκαναν λόγο για μεγάλο «φαγοπότι» καθώς, όπως τόνιζαν εργαζόμενοι αλλά και στελέχη του ΟΣΕ, ο Οργανισμός «ζέσταινε» ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία!
Οι δεξαμενές του Οργανισμού γεμάτες χιλιάδες τόνους καυσίμων ήταν στο έλεος των κλεφτών είτε από έξω είτε από μέσα από τον ίδιο τον ΟΣΕ. Τόνοι «χαμένου» πετρελαίου που έφτανε με τερτίπια σε σπίτια ή ακόμα και σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ ο σιδηρόδρομος βούλιαζε στα χρέη. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλος κάνει λόγο για τέτοια έλλειψη ελέγχου που ακόμα και όσοι δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο σε κανονικές συνθήκες μπήκαν στον πειρασμό με πολλούς από αυτούς να υποκύπτουν.
Η «μπίζνα» που είχε στηθεί ήταν τόσο κερδοφόρα που όταν προσλήφθηκε σύμβουλος από τη διοίκηση του ΟΣΕ και τοποθέτησε κάμερες σε όλες τις δεξαμενές ελέγχοντας κάθε μέρα τη στάθμη του καυσίμου έγινε «επανάσταση». Οι αντιδράσεις όσων είχαν συνηθίσει την ασυδοσία ήταν ακραίες. Δεν δίστασαν ακόμα και να εκτοξεύσουν απειλές κατά της ζωής του ίδιου του συμβούλου ο οποίος, ωστόσο, συνέχισε τους καθημερινούς ελέγχους. Ως διά μαγείας οι δεξαμενές δεν είχαν πλέον «διαρροές» και ο Οργανισμός «γέμιζε» με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Η εξοικονόμηση μέσα στο 2011 ήταν 14 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 η εταιρεία αγόραζε πετρέλαιο με 0,90 ευρώ και είχε συνολικές δαπάνες για καύσιμα 45 εκατ. ευρώ. Το 2011 αν και η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στο 1,40 ευρώ η εταιρεία δαπάνησε μόλις 23 εκατ. ευρώ για καύσιμα!
Η ηλεκτροκίνηση
Με 8,3 εκατ. ευρώ ετησίως επιβαρυνόταν από τα καύσιμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς δεν χρησιμοποιούσε το ηλεκτροκίνητο δίκτυό της από τη Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη! Η απόφαση ήταν άμεση από τη διοίκηση. Η χρήση του ηλεκτροκινούμενου δικτύου επέφερε τρεις φορές φθηνότερη μετακίνηση αμαξοστοιχιών. Έτσι στο Δομοκό βρέθηκε ένας χώρος όπου τα τρένα αλλάζουν μηχανές και από ντιζελοκίνητα που ξεκινούν από Αθήνα γίνονται ηλεκτροκίνητα. Ο χρόνος που απαιτείται δεν ξεπερνά τα 7 λεπτά εξοικονομώντας εκατ. ευρώ.
Κτίρια
Περίπου 1 εκατ. ευρώ κόστιζαν το μήνα τα νοικιασμένα κτίρια του ΟΣΕ στην Αθήνα. Όλες οι υπηρεσίες πλέον συγκεντρώθηκαν στην οδό Καρόλου.
Πλήρωνε το ρεύμα του μετρό
Δυο μηχανικοί χρειάστηκαν να δουλέψουν ώρες στον ΟΣΕ για να αποκαλύψουν υπερβολικές χρεώσεις του ρεύματος για υποσταθμούς που ήταν κλειστοί ενώ την ίδια στιγμή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωνε και το λογαριασμό του ρεύματος που χρησιμοποιούσε το μετρό για τη γραμμή Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Οι δυο μηχανικοί ανέλαβαν να αποκαλύψουν ποιος ήταν ο λόγος των υπέρογκων χρεώσεων. Από τους συνεχείς ελέγχους προέκυψαν τα εξής:
1 H εταιρεία επιβαρυνόταν με περίπου 1 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που χρησιμοποιούσε το μετρό καθώς οι λογαριασμοί της γραμμής μέχρι το αεροδρόμιο ερχόταν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η «αποκάλυψη» έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο οπότε και για πρώτη φορά απεστάλη στην ΑΜΕΛ τιμολόγιο 1,2 εκατ. ευρώ που αφορούσε στην πληρωμή του ρεύματος.
2 H ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωνε 50.000 ευρώ το μήνα στη ΔΕΗ για έναν υποσταθμό ο οποίος ήταν κλειστός. Πρόκειται για έναν υποσταθμό του Προαστιακού στην Κόρινθο ο οποίος αν και είχε μείνει κλειστός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κανένας δεν είχε βρεθεί να διακόψει τη σύμβαση με τη ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός ήταν κλειστός η ΔΕΗ εκτελώντας τη σχετική σύμβαση έστελνε το λογαριασμό.
3 Η χρήση του δικτύου από δύο εμπορευματικές αμαξοστοιχίες την ίδια στιγμή οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από έναν υποσταθμό εκτόξευε τους λογαριασμούς στα ύψη. Και αυτό γιατί για κάθε υποσταθμό η σύμβαση με τη ΔΕΗ προβλέπει ότι σε περίπτωση που ξεπεραστεί το πλαφόν των Watt που έχει συμφωνηθεί τότε η χρέωση θα είναι διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια. Η απόφαση της διοίκησης ήταν απλή. Γίνεται προγραμματισμός ώστε ποτέ δυο εμπορικές αμαξοστοιχίες να μην κινούνται ταυτόχρονα επιβαρύνοντας έναν υποσταθμό. Αποτέλεσμα είναι να εξοικονομούνται χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.
Διαχείριση τρένων τώρα, έχει κέρδη!
Μεγάλη σπατάλη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκαλούσε η διαχείριση των τρένων. Ένα τρένο που έφτανε από Ουγγαρία ή άλλη ξένη χώρα σταματούσε στη Θεσσαλονίκη όπου «έσπαγε»σε πέντε κομμάτια για να μεταφερθούν τα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να έχει έσοδα για ένα τρένο και το κόστος του να πενταπλασιάζεται. Με τη συνεργασία των πελατών του Οργανισμού τα τρένα δεν διασπώνται πια και η διανομή σε όλη τη χώρα γίνεται με φορτηγά. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα έξοδα του Οργανισμού (υπερωρίες μηχανοδηγών, καύσιμα και συντήρηση) και η διακίνηση των εμπορευμάτων στον ΟΣΕ να δίνει πλέον κέρδη.