Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΟΣΕ στο κινητό μας

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή, με την οποία δίνονται πληροφορίες μέσω κινητού τηλεφώνου για τις υπηρεσίες του ΟΣΕ, εμπνεύστηκε και δημιούργησε φοιτητής των ΤΕΙ Λάρισας, η οποία μάλιστα απέσπασε βραβείο.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
«Μετακινούμε με τρένο, επειδή είναι οικονομικό και άνετο μέσο, και δεν μπορούσα να βρω τα δρομολόγια ή κάποια τηλέφωνα ούτε στις επίσημες σελίδες του ΟΣΕ. Έτσι σκέφτηκα μια εφαρμογή που να δίνει πληροφορίες στους επιβάτες», εξηγεί στη «Θ» ο κ. Βασίλης Κωστακιώτης, του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας. Η «Εφαρμογή ΟΣΕ» όπως λέγεται λειτουργεί σε κινητά smartphones με λογισμικό Windows Phone, αλλά «ελπίζω στο μέλλον να βγουν εφαρμογές και για άλλες πλατφόρμες. Αν δεν το κάνουν άλλοι, θα το κάνω εγώ, φυσικά δωρεάν», δηλώνει ο κ. Κωστακιώτης.
Η εφαρμογή κατεβαίνει δωρεάν από το διαδίκτυο και ο χρήστης, μέσω του κινητού του, μπορεί να βρει τα δρομολόγια των τρένων, το στίγμα 230 σταθμών πάνω σε χάρτη, εικονικό χάρτη δρομολογίων, επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες για ΑΜΕΑ, τηλέφωνα και διευθύνσεις 261 σταθμών, 107 ενεργούς αριθμούς τηλεφώνων του ΟΣΕ. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπική εργασία του σπουδαστή και επιβεβαιώθηκαν από τον κ. Βασίλη Αλεξίου, υπάλληλο σε υπηρεσίες του ΟΣΕ. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει αριθμούς τηλεφώνων σταθμών ή να στείλει τα στοιχεία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι δημιουργήθηκε ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα τρένα.

Το πρώτο βραβείο
Το δημιούργημα του σπουδαστή πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Microsoft με θέμα «Windows Phone εφαρμογές». Η ευκαιρία στον Βασίλη Κωστακιώτη δόθηκε από τον καθηγητή της σχολής του, Όμηρο Ιατρέλλη, και τον Δημήτρη-Ηλία Γκανάτσιο, υπεύθυνο εταιρείας πληροφορικής. Συμπαραστάτες στην προσπάθειά του ήταν οι φοιτητές Κώστας Λούγγος, Μαρία Κουρή και Βαγγέλης Νταφόπουλος, οι οποίοι συνετέλεσαν σημαντικά στη δημιουργία της εφαρμογής.
Επόμενο βήμα θα είναι ο εμπλουτισμός της εφαρμογής με πληροφορίες για τα δρομολόγια του προαστιακού Θεσσαλονίκης. Επίσης, επειδή η εφαρμογή απαιτεί τη χρήση διαδικτύου, θα δημιουργηθεί σύντομα δική της βάση δεδομένων, ώστε να είναι διαθέσιμη και για κινητά που δεν συνδέονται με το ίντερνετ. «Θα είναι χρήσιμο να γίνουν εφαρμογές για τα υπεραστικά λεωφορεία και για άλλα μέσα συγκοινωνίας. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια όλες οι πληροφορίες θα μπορούν να παρέχονται στο κινητό», εκτιμά ο κ. Κωστακιώτης.