Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σε ιδιώτες πουλά η ΓΑΙΑΟΣΕ 3 θυγατρικές

Στην πώληση των θυγατρικών της που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ, εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.  Συγκεκριμένα για ιδιωτικοποίηση προωθεί τις θυγατρικές: Φωτοβολταϊκά Λάρισας, Φωτοβολταϊκά Καρδίτσας και Φωτοβολταϊκά Αττικής και Βοιωτίας, οι οποίες θα αναπτύξουν συνολικά 32 μεγαβάτ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά.
Ήδη οι τρείς εταιρείες, έλαβαν από την ΡΑΕ άδειες για ανάπτυξη 9 μονάδων με ισχύ περίπου 20 μεγαβάτ. Οι άδειες αφορούν 1 μονάδα με ισχύ 1,99 μεγαβάτ στη Βοιωτία, 5 μονάδες με ισχύ περίπου 12 μεγαβάτ στην Καρδίτσα και 3 μονάδες με ισχύ περίπου 6 μεγαβάτ στη Λάρισα, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Ο σχεδιασμός της θυγατρικής του ΟΣΕ, προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη των μονάδων, μέσω της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου, έως και του 100% των εταιρειών που σύστησε ή πρόκειται να συστήσει. Στην ουσία δηλαδή η κρατική εταιρεία επιδιώκει να αποκομίσει έσοδα από την εισφορά της ακίνητης περιουσίας της στις εταιρείες εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών, την εγκατάσταση των οποίων θα χρηματοδοτήσει ο ιδιώτης επενδυτής.
Για την επιλογή επενδυτών, και του προσφορότερου τρόπου πώλησης, η εταιρεία με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου της 26 Οκτωβρίου, προσέλαβε ως σύμβουλο την Αttika Finance.
Η τελευταία αναλαμβάνει να αποτιμήσει τις 3 θυγατρικές φωτοβολταϊκών της ΓΑΙΑΟΣΕ και να υποβάλλει πρόταση για τον προσφορότερο τρόπο πώλησης των εταιρειών.
Η εκμετάλλευση των ακινήτων του ΟΣΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού, αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο της εταιρείας. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτεμαχίων, τα οποία είναι κατάλληλα για δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων.
Με βάση τα στοιχεία μελέτης που ολοκλήρωσε πρόσφατα, από τα 100.000 στρέμματα γεωτεμαχίων που ελέγχει η εταιρεία, τα περίπου 5.000 είναι κατάλληλα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 252 μεγαβάτ και από αυτά τα 2.500 στρέμματα θεωρείται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα ωστόσο η εταιρεία ξεκινά την εγκατάσταση παρόμοιων μονάδων, μικρότερης όμως ισχύος, σε ακίνητα τα οποία ήδη χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ, στο Θριάσιο και αλλού.
Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από τα φωτοβολταϊκά Λάρισας, η Φωτοβολταϊκά Καρδίτσας, υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα και η Αττικής και Βοιωτίας αίτηση για ακόμη ένα στο Δήμο Αλιάρτου Βοιωτίας, με ισχύ 2 μεγαβάτ.
Euro2dey
 Μιχάλης Καϊταντζίδης