Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το τρένο με τα ραδιενεργά απάβλητα έφτασε στον τόπο εκφόρτωσής του

Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες, το τρένο με τα κατεργασμένα ραδιενεργά απάβλητα από τη Γαλλία έφτασε στο Ντάνενμπεργκ.
Έντεκα κοντέινερ πυρηνικών αποβλήτων θα μεταφορτωθούν σε φορτηγά αυτοκίνητα και θα μεταφερθούν στην αποθήκη του χωριού Γκορλέμπεν, 20 χιλιόμετρα από το Ντάνενμπεργκ, όπουν έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1000 άνθρωποι για να κλείσουν τον ασφαλτόδρομο μέσω του οποίου πρόκειται να περάσουν τα φορτηγά.Το τρένο κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής του στη Γαλλία και τη Γερμανία συνοδευόταν από μαζικές διαμαρτυρίες.

  Γαλλικό πρακτορειο ειδησεων και Ασ. Πρες   μετέδωσαν

Προς τον τερματικό σταθμό στο Ντάνενμπεργκ κατευθυνόταν χθες η αμαξοστοιχία που μετέφερε πίσω στη Γερμανία πυρηνικά απόβλητα επεξεργασμένα στη Γαλλία, έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι με διαδηλώσεις, συγκρούσεις ακτιβιστών και αστυνομίας, συλλήψεις και πάσης φύσεως διαμαρτυρίες.
Η πιο μαζική ίσως κινητοποίηση ήταν η καθιστική διαμαρτυρία 5.000 ακτιβιστών (3.500 χιλιάδων κατά την αστυνομία) οι οποίοι κατέλαβαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τη σιδηροδρομική γραμμή έξω από το Ντάνενμπεργκ. Η αστυνομία ξεκίνησε την απομάκρυνσή τους χθες τα ξημερώματα, σε συνθήκες σχετικής ηρεμίας, συλλαμβάνοντας και κρατώντας για λίγες ώρες 1.300 διαδηλωτές.
Είχαν προηγηθεί διάφορες άλλες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της διαδρομής του «ραδιενεργού τρένου» με τους ακτιβιστές να μιλούν για 150 τραυματίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες μέρες και στη γαλλική πλευρά. Η μεταφορά των επεξεργασμένων πυρηνικών αποβλήτων στην τοποθεσία προσωρινής αποθήκευσής τους στο Γκόρλεμπεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη βοήθεια φορτηγών. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι το παλαιό αλατωρυχείο στο Γκόρλεμπεν δεν αποτελεί ασφαλή τοποθεσία ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.