Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗ ΠΟΣ

Συνάδελφοι,
Ο πολυνόμος 4024 της «προηγούμενης» κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για μια ακόμη φορά τα συνήθη «υποζύγια» καλούνται να θυσιαστούν στο βωμό της σωτηρίας της πατρίδας. Η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου είναι προ των πυλών. Είχαμε πει ότι η εφεδρεία είναι απόλυση και μας επιβεβαίωσε ο νόμος αφού ορίζει ότι η εφεδρεία είναι απόλυση. Το Kράτος δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του σε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα οδηγώντας τους λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους στην οικονομική εξαθλίωση.
Αναρωτήθηκε κανείς από τους αρρωστημένους εγκεφάλους αυτού του νόμου πώς θα ανταπεξέλθει οικονομικά ένας εργαζόμενος που για δύο χρόνια θα ζει με το «φιλοδώρημα» του 60% του βασικού μισθού; Αναρωτήθηκε πώς για ένα ή ενάμιση χρόνο επί πλέον θα περιμένει να βγει η σύνταξή του χωρίς ούτε ένα ευρώ; Συνολικά δηλαδή, περισσότερο από τρία χρόνια απλήρωτος. Άθλιοι οι ίδιοι, άθλια και η πολιτική τους.
Οι διοικήσεις των εταιρειών του Ομίλου «ερμηνεύοντας» τις οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου, καλούν όλους τους συναδέλφους να υποβάλλουν δηλώσεις με τις οποίες θα πρέπει να γνωρίσουν στην Υπηρεσία τους τον ακριβή χρόνο ασφάλισής τους τόσο στο σιδηρόδρομο όσο και στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Με την απειλή μάλιστα ότι αν δεν δηλώσουν τον ακριβή χρόνο θα έχουν πρόβλημα κατά τη συνταξιοδότησή τους. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τις διοικήσεις ότι η ενέργειά τους αυτή είναι παράνομη και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε, διότι ο ακριβής χρόνος ασφάλισης μπορεί να καθοριστεί μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία είναι αρμόδια για την τεκμηρίωσή του. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος αλλά ούτε είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο ασφάλισής του, ειδικότερα όταν αυτή συμπεριλαμβάνει χρόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμη και στο σιδηρόδρομο. Πολλά τα παραδείγματα συναδέλφων που ενώ νόμιζαν ότι είχαν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο επέστρεψαν στην εργασία τους. Πολύ δε περισσότερο όταν ο χρόνος ασφάλισης είναι το κριτήριο για την εφεδρεία και το λάθος δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Την ευθύνη δεν θα την αναλάβουν οι εργαζόμενοι αλλά εκείνοι που αποφάσισαν και εφαρμόζουν αυτό το μέτρο.
Καλούμε τις Διοικήσεις των εταιρειών να αποσύρουν ΑΜΕΣΑ τις εγκυκλίους για την εφεδρεία.

Συνάδελφοι,

Παράλληλα με την εφαρμοστική εγκύκλιο για την εφεδρεία, η Γενική Γραμματεία των ΔΕΚΟ απέστειλε εγκύκλιο και για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Επειδή δεν θέλουμε να οργιάζει η παραπληροφόρηση συνειδητά ή ασυνείδητα από κάποιους «υπηρεσιακούς παράγοντες», η δική μας θέση αλλά και η νομική άποψη είναι ότι στο χώρο μας έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία ΙΣΧΥΕΙ μέχρι τις 31-12-2011.
Μετά τη λήξη της οι διοικήσεις εκ του νόμου είναι υποχρεωμένες να διαβουλευτούν με την Ομοσπονδία για την υπογραφή νέας Σύμβασης. Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει το νόμο θα αναλάβει και τις ευθύνες του.
Ζητούμε από τους σιδηροδρομικούς να είναι σε επαγρύπνηση. Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να αποχωρήσει από το σιδηρόδρομο.
Καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις των προκατόχων τους. Ο αριθμός των εργαζομένων στο Σιδηρόδρομο με την εφαρμογή του ν. 3891 έχει μειωθεί πάνω από 50% και είναι πολύ παρακάτω από τους αριθμούς που έθετε ο ίδιος ο νόμος.
Η περεταίρω μείωση με την αποχώρηση προσωπικού με εφεδρεία θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του σιδηρόδρομου και θα οδηγήσει στο κλείσιμό του. Ο σιδηρόδρομος μπορεί να μείνει ανοιχτός και να προσφέρει τι υπηρεσίες του. Ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της κρίσης είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα στραφεί προς το τρένο που θα τον μεταφέρει φθηνά και με ασφάλεια στον προορισμό του. Ειδικότερα σήμερα που ο σιδηρόδρομος δεν παράγει ελλείμματα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στην παράνομη εγκύκλιο που ζητά δηλώσεις του ν. 1599/86 και σε κάθε περίπτωση να μην δεσμευτεί κανείς δηλώνοντας στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.